Междуучилищният център в Разград няма да бъде закрит

15:53, 02 сеп 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Междуучилищният център в Разград няма да бъде закрит. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов след срещата си с директорите на училища от област Разград, на която  представи част от държавните образователни стандарти и новите наредби, изготвени от експертите в министерството.

"Вашият център е много хубав. Не виждам проблем той да продължи да съществува в този вид”, коментира зам.-министърът. Той подчерта, че за да бъде в съотвествие с новите разпоредби на закона ще бъде само подменено името на центъра, но той ще запази своя начин на изпълнение на задачите. Стаматов заяви още, че типът на финансиране на Междуучилищния център може да се промени леко, за да го има в този вид и да няма унищожаване на нещо, което е създадено.

Зам.-министърът увери, че на 15 септември във всяко училище в страната ще има учебници по история за пети клас. Ще бъдат отпечатани около 60 000 учебника, като усилията на Министерството на образованието и на издателите е разпространението им да стане не по-късно до 14 септември в цялата страна.  

Стаматов посочи още, че отговорностите на директорите вече са двойно по-големи и тяхна е ролята да убедят всички учители да се квалифицират. Той специално подчерта ролята на директорите за засилване на социалното партньорство – със синдикати, с общността около училището, с общините и с всеки родител. Зам.-министърът заяви, че не е редно фирми да се наемат да изготвят концепцията за развитието на училището, да сформират обществени съвети, защото това е изцяло ангажимент на директора и колектива. Директорът трябва да бъде лидер и да увлича учителите.

„Няма как да няма притеснения от страна на директорите относно реформите. Законът е нов, стандартите са нови, има нови правила. Но искам да внеса успокоение, че ни предстои  година на адаптиране, а не за притесняване и притискане на колегията”, коментира още зам.-министърът на образованието.

Той отбеляза, че иновативните училища ще помогнат много за промяна на рутинното образование в България и призова директорите да стимулират учителите да направят крачка към тази промяна.

Стаматов препоръча на директорите на училищата активно да участват в проекта „Твоят час” по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и в националните програми, за да постигнат по-добро качество и да задържат децата в училище.

По-късно зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов участва в поредната дискусия „Да! На българската икономика”. На форума бяха обсъдени възможностите за развитие на професионалното обучение чрез работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама