Археологически проучвания разкриват интересни находки на територията на Абритус

09:15, 05 сеп 16 / Култура 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологически проучвания разкриват интересни находки на територията на късноантичния Абритус. Това каза Галена Радославова, ръководител на археологическия екип, който работи на обекта това лято.

Тя разказа, че тази година екипът е продължил археологическите проучвания в сектор 3. Това е теренът покрай северната крепостна стена на късноантичната крепост Абритус  - между кули 8, 9 и 10. Проучването е продължило 21 работни дни, като финансирането в размер на 10 000 лева е осигурено от Министерството на културата. Радославова посочи, че с решение на Общинския съвет в Разград е отпуснато допълнително финансиране в размер на 3 000 лева за довършване на теренните археологически проучвания и теренната консервация на обекта.



„Целта ни тази година беше да разширим секторът в южна посока и ако е възможно да изясним окончателно архитектурният план на археологическите структури (масивни сгради) разкрити през изминалите три археологически сезона”, обясни ръководителят на археологическия екип.

Тя отбеляза, че е проучена площ от 80 м2  до дълбочина в източната част на сектора 4 м. „Културните напластявания бяха силно компрометирани от съвременни изкопни и строителни работи.  В източната част на сектора, на дълбочина 2,40 м от съвременния терен се откриха деструкции (разрушения) от  ранносредновековно полувкопано жилище от Х в. С него откритите жилища от този период в сектора стават три”, разказа Радославова. Тук са открити многобройни керамични фрагменти от съдове – гърнета с характерната за периода украса от врязани хоризонтални и вълнообразни линии, фрагменти от съдове с черна излъскана външна и вътрешна повърхности, костени шила. Сред находките са още един бронзов коланен накрайник, както и един бронзов реликвен нагръден кръст с изображение от едната страна на Христос, а от другата на Богородица Оранта.

 В разширението на сектора в южна посока е разкрит окончателно архитектурният план на голяма сграда, чиито северни части са разкрити миналогодишния археологически сезон. Основите на тази сграда са от необработени варовикови камъни на калова спойка. Запазени са и част от стените. Тя има две помещения с обща дължина изток-запад 14 м и ширина 4 м. Подът е от набити в терена малки по размер варовикови камъни.

„Откритите в нея археологически находки – фрагментирана битова керамика, предимно амфори с характерната украса за периода – дълбоко врязани хоризонтално, леко вълнообразни линии и откритите през 2015 г. бронзови монети на императорите Анастасий І (491 - 518) и Юстиниан І (527 - 565) я  датират в първата половина - средата на VІ в.”, обясни Галена Радославова.

Тя отбеляза, че източно от тази сграда, под деструкциите от ранносредновековния период е разкрит масивен зид с обща дължина 15 м и посока североизток- югозапад. Части от този зид са открити в дълбочина под демонтираното подово ниво на масивната сграда от VI в. Зидът изграден от обработени варовикови камъни на калова спойка е в конструктивна връзка с помещенията открити през 2013 г. в източната част на сектора.



„От открития археологически материал от тази година и през изминалите три археологически сезона можем да кажем, че този зид е част от масивна сграда от начало на 30-те години на IV в – най-ранната археологическа структура открита в този сектор”, коментира археологът.

Тя добави, че за окончателно изясняване на архитектурните планове на откритите шест масивни сгради с 14 помещения са необходими още археологически проучвания и изработване на консервационно-реставрационен проект за тяхното окончателно експониране и включване в туристическия маршрут на Абритус.

Късноантичният град Абритус, намиращ се в римската провинция Мизия Секунда, е един от най-значимите археологически обекти в България. Археологическите проучвания тук са започнали още през 80-те години на ХІХ в. от местния любител - археолог Анание Явашов (по-късно академик), продължени в средата на ХХ в. от н.с. Теофил Иванов (по-късно професор) и магистър археолог Стоян Стоянов, за да бъдат подновени отново в 90-те години на ХХ век и до днес от екипа на магистър археолог Галена Радославова и магистър археолог Георги Дзанев (в първите години на проучването и с участието на н.с. Петко Георгиев като научен ръководител), с участието на магистър археолог Дилен Дилов и реставратор Стоянка Савова и на Иван Саров, колега историк и геодезист.

  През изминалите повече от 20 години (с малки прекъсвания до 2012 година включително) в Абритус са направени нови археологически открития с голяма научна стойност, допълващи знанията на археолозите за градоустройството, бита и религията на населението, живяло на територията на Абритус през размирните времена на три столетия (IV - VI в.), но и не по-малко драматични събития от средата на Х до 30-те години на ХІ век.

Археологът и ръководител на археологическите проучвания в Абритус Галена Радославова сподели, че има идея през 2017 година да подреди голяма изложба в Интерактивния музей в Разград. Експозицията ще бъде във връзка със 130-годишнината от началото на първите археологически разкопки в Абритус, които започват през 1887 година от акад. Анание Явашов в западната част на Хисарлъшката могила. Изложбата ще представи откритите от екипа й оригинални находки при работата им през годините. Ще бъдат изложени не само находките, намерени при разкопките в Абритус, но и ценни експонати, открити при археологическите проучвания в Топчии, Каменово, Равно, Владимировци и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама