Комисията по безопасност на движението в Разград обсъди мерки преди новата учебна година

14:49, 09 сеп 16 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На свое заседание днес Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в Разград обсъди превантивните мерки, които трябва да се предприемат, за да се предотвратят пътните инциденти с деца в началото на учебната година.

В началото на срещата заместник-областният управител Нурие Црънгалова запозна присъстващите с писмо на Министъра на вътрешните работи и председател на държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Румяна Бъчварова.

В него се апелира да се положат усилия да се привлече вниманието на обществеността, на родителите, на учителите, на институциите, организациите и на общинските власти за създаване на условия за провеждане на активни действия за обучение и опазване на децата от пътно-транспортни произшествия.

В рамките на заседанието Синан Тахсинов - началник сектор в ОДМВР - Разград представи информация за пътнотранспортната обстановка на територията на областта, за периода от януари до края на юли. Той изтъкна, че в посочения период са настъпили общо 301 ПТП, от които 75 тежки, с 11 загинали и 86 ранени граждани. Акцентирано бе и на това, че в сравнение със същия период на предходната година общият брой на пътните инциденти се е увеличил с 16,94 %, броят на загиналите е с четири повече, а ранените са се увеличили от 84 на 86.

 За отчетния период, на територията на област Разград са станали седем катастрофи с участието на деца. Следствие на настъпилите произшествия няма загинали деца, 12 са ранени.

 Като основни причини за произшествията бяха посочени несъобразената скорост с пътните условия, неспазване правилата за предимство, управление на МПС от неправоспособни водачи и след употреба на алкохол, технически неизправни ППС.

Синан Тахсинов подчерта, че през есенно-зимния период контролната дейност ще се насочи към пешеходци, МПС отнемащи предимство на пешеходци, както и към ППС с животинска тяга, по отношение на светлоотразителните елементи.

Представителят на РУО – Разград Николай Миланов представи информация за обучението и възпитанието на учащите се по проблемите на безопасността на движението по пътищата и опазване живота и здравето им от пътно-транспортни произшествия. Той запозна присъстващите със системата на организация и управление на дейностите, свързани с възпитанието и обучението по безопасност на движението по пътищата в системата на предучилищното и училищното образование, утвърдена от министъра на образованието и науката.  

Информация за предприетите мерки по обезопасяване на пътните участъци около детските градини и училищата в община Разград, представи Станимир Стоянов – главен експерт „Транспорт” в община Разград. От него стана ясно, че от седми септември е започнало освежаване с пътна боя на пешеходните пътеки пред детските градини и училищата на територията на общината. Той информира още, че са прегледани и отремонтирани всички предпазни парапети от висок тип, пътните знаци към подходите на детските градини и училищата. Ежедневно се проверява и изправността на светофарните уредби, като при констатирана неизправност се отремонтират в най-кратки срокове.

Директорът на Регионалната дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” в Разград Белгин Шукри заяви, че в момента се извършва проверка за изправността на всички автобуси на територията на областта, превозващи деца. Проверката ще приключи до 12 септември.

В хода на заседанието беше приет Правилник за дейността на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама