Производители от Лозница с рекорден добив на малини

16:35, 09 сеп 16 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тазгодишната реколта от малини е сравнително добра и резултатите са сходни по показатели с миналогодишните. Това каза днес в Лозница председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Той посочи, че средните добиви са в рамките на 530-560 кг/дка, като в Лозница има производители, които са постигнали добиви от 1500-1600 кг/дка. Заради падналите градушки в някои региони в страната са отчетени и добиви от 300 - 350 кг/дка.

Божидар Петков присъства днес на третото Национално изложение на малинопроизводителите и Фестивала на малината в  Лозница. Той посочи, че изложението тази година е придобило международен формат, като има участници от Италия, Швейцария, Холандия, Русия и Германия.

Специално за фестивала е пристигнала и седемчленна китайска делегация, водена от Чанг Шан – председател на борда на директорите на холдинг от Северозападен Китай. С китайците Петров и кмета на Лозница Айхан Хашимов се запознали по време на Световната конференция на малинопроизводителите през май в Сърбия. Когато разбрали, че в Лозница се организира Фестивал на малината изявили желание да посетят събитието.

Петков заяви, че интересът на китайците е както към култивираните сортове български малини, така и към технологичните новости в сектора, които ще доведат до екологично производство на плодовете. Предстоят и официални разговори относно намерението на китайците за бъдещо сътрудничество с Българската асоциация на малинопроизводителите. 

 Божидар Петков каза още, че според статистиката на Министерството на земеделието и храните площите с малини в страната са се увеличили с над 5 хил. дка или с над 25 процента за година. Това по думите му е доста добър признак за развитието на малинопроизводството, но и проблем в сектора. След кръстосана проверка от страна на Българската асоциация на малинопроизводителите и Инспекцията за посадъчен материал е установено, че в България за година са внесени и сертифицирани 80 хил. коренчета, а за 5 хил. дка са необходими 5 млн. корена, каза Петков. Това означава, че голяма част от насажденията са от некачествен и нелицензиран посадъчен материал, което води до голям риск и ще се отрази на продукцията след две-три години.

Петков допълни, че България вече трайно си е запазила третото място в по индустриално производство на малини в Европа,  като първенци в производството са Сърбия и Полша.

Празникът на малината в Лозница ще продължи до неделя. Организаторите са предвидили различни прояви – презентации, демонстрации, конкурси, детски забавления, състезания с много награди. Програмата включва и представяне на местни постижения на традиционните домашно приготвени ястия, сладка, мармалади и прясно приготвени натурални сокове и пуншове от ягдоплодни, съпроводени от фолклорна програма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама