Министърът на отбраната и кметът на Разград участваха в помен за загиналите герои от с. Осенец

12:42, 11 сеп 16 / Политика 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев и д-р Валентин Василев - кмет на Община Разград, участваха днес в помен за загиналите герои от с. Осенец.

Честването е по повод възстановяването на военния паметник, отслужена бе панахида за загиналите осенчани при превземането на Тутраканската крепост и битките на Добруджанския фронт. Тази година се навършват 100 години от тези епични събития. Село Осенец е дало най-много жертви от 19-ти пехотен полк.

Панихида за загиналите герои от Осенец във войните за национално освобождение и обединение отслужи архиерейският наместник на Разград отец Георги.

Министърът на отбраната Николай Ненчев произнесе слово, в което благодари на Инициативния комитет за възстановяване на паметника в селото и на градоначалника на Разград д-р Валентин Василев за оказаното съдействие. 

Мемориалният комплекс е обновен с две 122 мм гаубици, чиято собственост е прехвърлена със заповед на министъра на отбраната на  Община Разград. Те бяха поставени до военния паметник в Осенец, съдействие на местната управа при превозването, почистването и боядисването на гаубиците оказа бизнесменът Юлиян Матев.

В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс участваха военнослужещи от военно формирование 54 060 от състава на Сухопътните войски и Представителният духов оркестър на Военноморските сили.

На събитието присъстваха и депутатът от ПП ГЕРБ Михаил Тодоров, Областният управител Манол Кившанов, общински съветници, представители от Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на ветераните от войните, гости и жители на село Осенец.

Поклонението се организира от Община Разград и Инициативен комитет за възстановяване на мемориалния комплекс, по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и Добричката епопея. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама