Стартира санирането на първия блок в община Лозница

17:17, 12 сеп 16 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира санирането на първия блок в община Лозница по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

В тържественото откриване на строителната площадка в блок 1 на Сдружение на собствениците „Триатлон-град Лозница, ж.к. „Найден Кючюков”, блок 1” участва и заместник-областният управител Нурие Црънгалова, съобщиха от областната администрация.

При официалното откриване бе отслужен тържествен водосвет и молитва, изпълнени от християнски и мюсюлмански духовници.

Това е първият блок в община Лозница и трети в област Разград, в който собствениците на самостоятелни жилищни обекти създадоха Сдружение на собствениците и сключиха договор за участие в Програмата.

Стартиращите строително-монтажни работи ще включват внедряване на енергоспестяващи мерки, като топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.), подмяна на дограма (врати, прозорци, обновяване на общите части на многофамилните жилищни сгради (ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка и др.), въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части, конструктивно укрепване в случай на нужда и др.

Црънгалова поздрави живущите за решението да предприемат стъпки по кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, фирмата изпълнител и строителния надзор. Тя изрази надежда все повече собственици в жилищни кооперации в област Разград да ги последват, независимо на територията на коя община са.

Зам. -областният управител подчерта своята увереност, че ползите за хората от подобни подобрения ще бъдат многобройни, не само във финансов аспект и изтъкна, че вероятно все повече хора осъзнават това, позовавайки се на нарастващия интерес към програмата за саниране в област Разград.

Броят на регистрираните сдружения на собственици в област Разград вече е 37, подписаните договори за целево финансиране са 20, а броят на жилищните сгради в областта със стартирали дейности е 18.

В Исперих интензивно се извършва санирането на първите два жилищни блока в областта, със средства по програмата.

Интересът към програмата продължава, като всяка седмица се регистрират нови сдружения на собствениците, допълват от областната управа в Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама