С празничен концерт Капанският ансамбъл в Разград ще отбележи 50-годишнината си

16:17, 13 сеп 16 / Култура 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празничен концерт Капанският ансамбъл в Разград ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Концертът под наслов „50 години отдаденост – алманах на капанците“ ще се състои на 30 септември от 18.00 часа в залата на Общинския културен център, съобщи днес на пресконференция директорът и гл. художествен ръководител на ансамбъла Румян Занев. 

В концерта, който ще е в две части ще участва целият състав на ансамбъла. В първата част ще бъдат представени емблематичните за състава произведения - само капански, фолклорни, без стилизация и модернизация. След антракта публиката ще се наслади на обновения музикално-танцов спектакъл „Кино на село“.

На финалния танц зрителите ще видят и най-новия костюм на ансамбъла – тракийски, осигурен със съдействието на община Разград. Изненадата в концерта ще бъде участието на ветераните от ансамбъла. 

Занев призова всички бивши певци, танцьори и музиканти, които желаят да присъстват на празничния спектакъл да се обадят на тел. 0896/78 68 67. Тези от тях, които желаят и имат възможност могат да се включат и в репетициите, които се провеждат всеки вторник и четвъртък от 19,30 ч. в залата за репетиции.

Сред гостите на събитието се очаква да бъдат главните художествени ръководители и хореогарфи на фолклорни ансамбли от цялата страна, певци, музиканти, танцьори и много други. Поканите вече са готови и ще бъдат разпратени. Поради големия интересът към юбилейния концерт е предвидено той да бъде представен още веднъж, като датата ще бъде уточнена допълнително, посочи Румян Занев.

Създаден през 1966 година, като самодеен, а от 1986 като професионален, Капанският ансамбъл вече 50 години заедно със своите талантливи артисти поддържа жива магията на българския фолклор. Инициатор за създаването на ансамбъла е Петранка Дацкова –директор на Профсъюзния дом на културата.

През годините ансамбълът е изнесъл над 4000 концерта пред повече от 4 милиона зрители в България и 20 страни в Европа, Америка, Азия и Африка. В репертоара си ансамбъла има над 300 заглавия, 60 студийни записа с Българското национално радио, седем филма, четири аудиокасети и три компактдиска.

Капанския ансамбъл е носител на много престижни награди и отличия на републикански и международни конкурси и фестивали. Носител е на наградата на Общински съвет- Разград „Златен пегас”. Последното признание във витрината с награди е от преди  преди година – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за върхови постижения в танцовия, песенния и музикален фолклор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама