Интересни дарения и находки представя в изложба Етнографския музей в Разград

20:18, 16 сеп 16 / Култура 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интересни дарения и находки, постъпили в отделите на музея са представени в изложба в Етнографския в Разград. Временната експозиция беше открита тази вечер от директора на Регионалния исторически музей Иван Иванов и етнографа Даниела Ганчева по повод инициативата Европейски дни на наследството.

Изложбата представя едни от най-ранните дарителски постъпления в музея и проследява дарителството в последните няколко години. В нея са включени различни експонати и колекции от отделите „Археология”, „Възраждане”, „Нова и най-нова история” и „Етнография”.

Сред най-атрактивните дарения, които посетителите на изложбата имат възможност да разгледат за първи път е уникална статуетка - част от джайнитски олтар. Статуетката е намерена от Генчо Станев през 1928 година в Завет и дарена на музея в Разград. Вероятно статуетката е донесена тук от джайни - постоянно пътуващи търговци, аскети или миряни сред някоя група преселено население. С джанийски скулптури, каквато е тази в Разградския музей, разполагат извън Индия само няколко световни музеи. Средновековната джанийска статуетка е единствената в Европа археологическа находка. Джайните – миряни, сега милиона в Северозападна Индия , са почти всички градски жители – банкери, ювелири, търговци, предимно на изделия от злато. Бронзът е използван за преносими олтари, част от именно такъв олтар е заветската статуетка. По иконографски данни тя се датира в периода отXII до XVвек.

Сред експонатите, които предизвикват интерес са и 27-те бронзови плочки-матрици от Абритус. Те са намерени през 1922 година от работници и продадени на разградчанина Ангел Стайков, който ги предоставя на Анание Явашов – председател на току-що образуваното Разградско археологическо дружество. Колективната находка съдържа 16 бронзови плочки-матрици с изображения на божества от Гръко-Римския, Тракийския, Малоазийския, Близкоизточен пантеони, една статуетка на бог Меркурий, колеснична апликация с изображение на Силен – мъдрият учител на Дионис и девет поставки за колеснични украси. Находката е от края на II – първата половина на III век.

В изложбата са представени също енциклопедията на братя Данчови, дарение от Теменуга Иванова и Красимир Попов, наследници на Станка и Никола Икономови.  Сред експонатите – дарения са и стара шевна машина, костюми, пишеща машина, накити, оръдия на труда и др.

Подарените обредни и битови предмети, тъкани, облекла, накити, инструменти, оръжие, снимки и документи разказват своите истории и превръщат личните и семейни спомени в обща памет за идните поколения, каза етнографът Даниела Ганчева. Тя отбеляза, че в последните три години в музея са идентифицирани общо 317 фондови единици, дарени от щедри и родолюбиви граждани. Тези дарения се съхраняват във фондохранилищата на Регионалния исторически музей и се презентират в рамките на постоянни и временни тематични изложби.

След откриване на изложбата директорът на Регионалния исторически музей Иван Иванов връчи свидетелства за дарение и карта да посещават музейните обекти безплатно за една година на близо 30 дарители. Те получиха и по един албум на „Абритус”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама