Музейните обекти в Разград отвориха врати в Европейските дни на наследството

16:05, 17 сеп 16 / Култура 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С Ден на отворените врати музейни обекти в Разград се включиха в Европейските дни на наследството. Темата, на която е посветено настоящото издание на международната инициатива е дарителството. По този повод Регионалният исторически музей в Разград събра вчера дарители и приятели, съобщават от музея.

В залите на Етнографския музей и къща музей "Анание Явашов" бяха експонирани вещи, писма, снимки, старинни носии и черги, които хората от града и региона са дарили на фонда на музея. С коктейл дарителите бяха посрещнати в Етнографския музей, където бе открита изложба "Дарителството".



Всеки от тях получи грамота, луксозен албум и уникален подарък - карта за свободен достъп до всички експозиции на музея в знак на благодарност, че са дарили части от личното си семейно наследство в полза на институцията, която опазва и проучва наследството на региона - Регионален исторически музей - Разград.

Най-малките пристъпиха през прага на къща - музей "Димитър Ненов". Пианисти и цигулари от Детска музикална школа "Илия Бърнев" гледаха прожекцията на "Киносюита", а след това изпълниха произведения на Димитър Ненов и други световни композитори.



В къща "Акад. Анание Явашов" през целия ден бе представено дарението от документи и снимки на фамилия Явашеви. Дарител е Евгения Явашева - правнучка на акад. Анание Явашов, актриса и драматург в Драматичен театър "Сава Огнянов" - гр. Русе. Тя направи дарението по време на организираното от нея "Соаре в къщата на академика" в рамките на "Нощта на музея" през месец юни, допълват от Регионалния исторически музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама