Поставят безплатно силанти на зъбите на деца от 5 до 8 години и в област Разград

07:41, 21 сеп 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В област Разград стартира кампания за поставяне на силанти, част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст. Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те предпазват децата от развитието на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.

Дейностите по поставяне на силантите на децата ще продължат до 20 ноември. Силанизирането е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерството на здравеопазването. Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма.

За област Разград те са девет – четири от тях са в областния център, три в Исперих и двама в Кубрат. Регионален координатор е д-р Теменуга Борисова Ангелова, тел. за връзка - 0888 201 338.  В Разград по програмата освен д-р Ангелова работят още Моника Енчева, Галиценка Насалевска и Йорданка Кузманова. Зъболекарите, работещи по програмата в Исперих са Стойка Александрова, Йорданка Йовчева и Артам Адемов, а в Кубрат - Даниела Мичева и Иванка Митева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама