Тържествен концерт по повод 160 г. общочиталищно дело в България се състоя в Разград

09:51, 22 сеп 16 / Култура 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържествен концерт, посветен на 160 годишнината от учредяването на общонародното читалищно дело в България се състоя в Разград. Празникът, организиран от Областния читалищен съюз със съдействието на Община Разград и Съюза на народните читалища бе в залата на Общинския културен център.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на комисията по културата и медиите в парламента Славчо Атанасов, председателят на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов, областният управител на Разград Манол Кившанов, кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова и председателят на Областния читалищен съюз Росен Богданов.

В поздравителните си думи председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов отбеляза, че църквата, училището и читалището са трите стълба на българския народ. „Хилядите читалищни деятели през годините са казвали, че само единни можем да преодолеем трудностите на тази географска ширина. Ние винаги сме били в центъра на много и страшни събития. Ако сме единни и заедно, и ако обичаме България ние ще успеем, читалищата са яркото доказателство за това.”, допълни  Дойнов.

Приветствие поднесе и председателят на комисията по културата и медиите в парламента Славчо Атанасов. Той подчерта, че без читалищна дейност нямаше да има възраждане на България и посочи, че читалищата са онзи наследник на монаха от Хилендарския и Зографския манастир, който бледен и на трептяща свещ в своята скромна монашеска килия написа История славянобългарска. „Тези читалища преди 160 години съхраниха и развиха българския дух. Тръгнаха от няколко града в България, за да обхванат цялата българска земя. Затова поклон пред тези хора, поклон пред нашите деди”, каза още в приветственото си слово Атанасов. Той обърна внимание на това, че  днешното време е време на войнстващ нихилизъм и войнстващо безродие и затова пожела на читалищните дейци да бъдат благословени, защото в тези трудни времена държат запален факела на българщината.

С приветствени слова към гостите и читалищните дейци се обърна и кметът на Разград д-р Валентин Василев. Той подчерта, че читалищният труд е неизменна част от съществуването на народа в населените места на малките градчета и села. Д-р Василев поздрави  всички художествени колективи от Разградско, посветили се на тази красива и благородна идея. Той пожела на читалищните дейци да продължат делото на предците ни, да поддържат жив огъня на културата, танците и изкуството на българските села и градове.

            Кметът на Разград д-р Валентин Василев получи като подарък от Съюза на народните читалища картина с лика на Апостола на свободата Васил Левски, който също бил читалищен деец и казал, че преди да се направи комитет нека да се направи читалище.  

По време на тържеството областният управител на Разград Манол Кившанов и кметът д-р Валентин Василев бяха удостоени с почетния знак „160 години общонародно читалищно дело" на Съюза на народните читалища. Отличията се дават за оказваната подкрепа и добра съвместна работа през годините, за съхраняване на народностните традиции в Област Разград и изграждането на новата визия на българското читалище.

Почетен знак за активна творческа дейност и грамота получиха председателят на Общинския съвет Надежда Радославова и кметът на Лозница Айхан Хашимов, а с медал за активна читалищна дейност бе удостоена Даниела Петрова - ст.експерт от РЕКИЦ „Читалища”.

Тържественият концерт продължи с изпълнения на художествени колективи от региона. Всички заедно напомниха дълголетието на тази самобитна културна институция - читалището и показаха, че тя е жива и днес, че в нея продължават да работят будители и да пазят народното.

В концерта се представиха Хор „Железни струни” с диригент маестро Красен Иванов, Ансамбълът за изворен фолклор "Капанска китка"с. Гецово, Ансамбъл „Младост” – Лозница, възпитаниците на Музикалната школа Александра Златева и Дея Куманова, съставите при читалище „Напредък” Разград, Ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци” – Гецово, Балетната школа, Детски танцов ансамбъл „Лудогорче”, Детски танцов ансамбъл „Хорце”, Групата за изворен фолклор и обичаи с.Юпер, читалище „Св.Св. Кирил и Методий” Кубрат и Средношколска танцова формация „Лудогораска младост”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама