Разград ще домакинства на международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”

07:23, 25 сеп 16 / Култура 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 10 до 12 октомври Разград ще домакинства на Международния конкурс за млади пианисти "Димитър Ненов". Проявата, организирана от Министерството на културата, община Разград, Разградската филхармония и къща-музей „Димитър Ненов” се провежда за шести пореден път, съобщиха от къщата-музей.

Според регламента право на участие в конкурса имат български и чуждестранни пианисти от 16 до 30- годишна възраст. Заявки за участие се приемат до 5 октомври на адрес 7200 Разград, п. к. 162, ул. “Антим І”, № 20, Музей “Димитър Ненов” - за конкурса или по електронен път на [email protected].

Кандидатите ще се състезават в три тура, като за първи тур всеки участник трябва да подготви задължителния за конкурса „Прелюд” от „Миниатюри” на Димитър Ненов и да представи първа част на един от посочените в регламента клавирни концерти в съпровод на второ пиано.

Във втория тур се изпълнява първа част от избрания клавирен концерт със симфоничен оркестър. Ако кандидатът участва в състезание за най-добро изпълнение на произведение на Димитър Ненов, избира и една от посочените негови клавирни творби.

До третия тур се допускат трима от най-добре представилите се кандидати на втория тур, като се изпълнява целият клавирен концерт със симфоничен оркестър. Участниците ще се оценяват от петчленно жури от композитори, диригенти и преподаватели. Начина на оценяване журито определя със свой правилник, който утвърждава преди началото на конкурса.

Наградният фонд е в размер на 4700 лв., като освен първа, втора и трета е предвидена и награда за най-добро изпълнение на творба на Димитър Ненов. Носителите на първите награди получават покани за рецитали и концертни участия със симфонични оркестри.

Изявата на името на Димитър Ненов се заражда в далечната 1977 г., когато в Разград са проведени първите Музикални дни на името на забележителния клавирен виртуоз. Едновременно с това се провеждат и творчески срещи на младите пианисти, в които участват деца и младежи до 18-годишна възраст от цяла България. От 1995 г. творческите срещи прерастват в самостоятелен национален конкурс за млади пианисти, който привлича най-изявените млади таланти от музикалните училища и музикалните академии в България. От 2001 г. конкурсът става международен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама