В Исперих започват традиционните Дни на културно-историческото наследство

07:29, 26 сеп 16 / Култура 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Исперих днес започват традиционните Дни на културно-историческото наследство. Те се организират от 2002 година, съвместно с общината, в края на септември и началото на октомври, съобщиха организаторите от Историческия музей в града.

Официалното откриване на проявите е от 17 часа в конферентната зала на музея с представяне на изложба „30 години проучвания на гетската столица Хелис”.

В Етнографската къща същия ден започва работа Детската работилница „Царевични фантазии”. В продължение на една седмица малки и по-големи деца ще изработват предмети и сувенири от царевична шума и царевични зрънца. Изработените в работилницата творби ще бъдат подредени в изложба в Музейната експозиция. Тя ще бъде открита на 3 октомври от 17 часа в деня на официалното стартиране на Панаира на царевицата.

В рамките на културните празници ще бъдат открити още две изложби. Утре в Музейната експозиция исперихчани и гостите на града ще могат разгледат експозицията „Археологическо лято 2016”, която ще разкрие какво се е случило по време на археологическия сезон в резервата "Сборяново" и ще изненада любителите на древността.

 На 5 октомври от 17.00 часа в Етнографската къща ще бъде подредена изложба на Регионалния етнографски музей в Пловдив „Някогашните българи през погледа на фотографа Крум Савов”.

По традиция в Дните на културно-историческото наследство Историческият музей в града организира и Есенни музейни четения. Тазгодишните – 14 поред Есенни четения „Сборяново 2016” ще се състоят от 28 до 30 септември в конферентната зала на Историческия музей. Доклади ще изнесат историци и музейни специалисти от страната.

Панаирът на царевицата, който е част от Дните на културно-историческото наследство в Исперих ще продължи до 7 октомври, като програмата включва различни атракции. На спортната площадка на Дом „Лудогорие” ще се проведе царевичен футбол, който предизвиква и момчетата, и момичетата на царевичен двубой със специална топка.

Това е разновидност на народна игра от времето на нашите баби и дядовци и се играе с тояжки и топка, изплетена от царевична шума. Ще бъдат организирани също традиционните детски царевични игри. Панаирът ще завърши с концерт и царевично парти, в рамките на което ще се състои конкурс „Мини мис Царевичка и мини мистър Царевичкo”, ще има царевични игри, варене и дегустация на качамак.

По повод Дните на културно-историческото наследство музеят в Исперих обявява Дни на отворените врати за музейните си обекти. На 28 септември с вход свободен за жителите и гостите на града ще бъде Свещарската гробница, а от 26 септември до 7 октомври врати отварят Етнографската къща и Музейната експозиция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама