Майсторката на колани Цвети Терзиева бе сред участниците в римския пазар на Сексагинта Приста

10:52, 26 сеп 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майсторката на колани Цвети Терзиева бе сред участниците в римския пазар в кастела „Сексагинта Приста“, който се проведе в Русе. Разградчанката демонстрира за посетителите на Римската крепост на открито изработване на древни колани с техниката тъкане „на кори”.Участието й бе по покана на организаторите от Регионалния исторически музей - Русе.

Гостите на римския пазар останаха очаровани от майсторството на Цвети Терзиева. Мнозина направиха първи стъпки в тъкането на кори и с удоволствие се снимаха с майсторката. За Цвети Терзиева бе изключително признание, че тук в Русе хората я познават и с интерес следят нейните изяви.Те с радост спираха да видят лично майсторката и опитат сами това древно изкуство.

Основни цветове за римляните били червено, бяло, оранжево, маслено, зелено и лилаво. Събитието на територията на римската крепост „Сексагинта приста“ се радваше на засилен интерес от страна на жителите и гостите на града.

Присъстващите станаха свидетели на оригинални възстановки, представящи всекидневни практики, игри и оживели картини от епохата на римляните.

На специално изградени шатри майстори от различни части на страната демонстрираха автентични занаяти от римско време - сечене на монети, рисуване на стъкло, изработване на съдове от глина, на мънистени накити, на бижута от камъни, карвинг на свещи и плетене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама