100 работни места ще бъдат разкрити в област Разград по регионални програми за заетост

13:58, 26 сеп 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната програма за заетост и обучение ще финансира разкриването на 100 работни места в област Разград. Общият размер на определените средства за финансиране на програмата в региона е 258 259 лева. Това съобщи зам.-областният управител Виолета Тодорова по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Разград.

В Областна администрация Разград са получени седем проектни предложения за включване в областната програма за заетост. На базата на определения финансов ресурс за областта е извършено разпределение на средствата по общини, като искана сума за реализацията на програмите  е  256 429 лв. От предвидените за разкриване 100 работни места, на 8 часов работен ден ще бъдат назначени 55 души, а на 6- часов – 45.  

В община Разград по програмата ще бъдат разкрити 17 работни места, а исканата сума е 49 119 лв. В Исперих ще бъде осигурена заетост на 14 човека с фенансов ресурс от 43 451 лв. В Кубрат по програмата ще работят 13 души, а за издръжката им са необходими 37 561 лв. В Завет ще бъдат разкрити14 работни места, за 30 338 лв., в Лозница 11 работни места за 31 783 лв., в Самуил 19 работни места за 41 173 лв. и в Цар Калоян – 12 работни места за 26 004 лв. 

За разработване на регионалната програма бе сформирана работна група от експерти, която ще обобщи постъпилите предложения и ще я изготви, за да бъде внесена в Министерството на труда и социалната политика.

Предстои в следващите няколко дни програмата да бъде изготвена в проект, за да бъде съгласувана за окончателен вид, в който да бъде изпратена за утвърждаване от МТСП.

Основната цел на регионалните програми за заетост и обучение за 2016 г. е да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите.

Целевите групи, към които са насочени са безработни младежи до 29 г., с подгрупа младежи до 25 г., които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни лица с ниско образование; хора с увреждания; продължително безработни лица; лица извън работната сила, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

По регионалните програми ще се осигури субсидирана заетост до 6 месеца на пълно или непълно работно време. Трудовото възнаграждение е 420 лв. при пълен работен ден. Крайният срок за изпълнение на регионалните програми е 31 март 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама