Дискусия за осиновяването се проведе в Разград

16:10, 28 сеп 16 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осиновителите и осиновените трябва да бъдат подкрепяни и уважавани от обществото. Това каза днес директорът на Центъра за обществена подкрепа към Сружение „Жанета” в Разград Росен Аврамов при откриването на дискусията на тема ”Осиновяването – мисия специална”. Той отбеляза, че темата за осиновяването не е нова за страната и за Разград и от година на година придобива все по-голяма популярност, но има все още какво да се желае в тази сфера. Според Аврамов осиновителите трябва да бъдат уважавани повече, а осиновените деца да получат подкрепа от всички, за да може да се адаптират по-лесно както към семейната, така и към училищната среда.

В срещата, организирана от ЦОП  към Сдружение”Жанета”  участваха представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане, на Съвета по осиновяване, училища, детски градини, социални услуги и др. Дискутирани бяха редица въпроси относно осиновяването, както и промените в Семейния кодекс.

Преди публичната дискусия бе представен документалният филм „Триъгълник от любов”. Той представя лицата на осиновяването и житейските истории на хора, преминали през това. Филмът е създаден по проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, отличен с награда Проект на годината на Фондация Лале през март.

Проявите бяха част от инициативите, посветени на Националната информационна седмица за осиновяването. Организатор на информационната кампания за осиновяването, която се провежда в дните от 26 септември до 2 октомври е Българската асоциация „Осиновени и осиновители“. Партньор на кампанията за Област Разград е Центърът за обществена подкрепа, управляван от Сдружение „Жанета”.

С отбелязване на тази седмица организаторите искат да насочат общественото внимание към темата за осиновяването, какви са предизвикателствата пред него, какво може да бъде променено, къде и как родителите и кандидат-осиновителите могат да получат подкрепа.

В Разград Седмицата стартира с ден на отворените врати за консултации във връзка с осиновяването в Центъра за обществена подкрепа. Интерес към проявата проявиха девет семейства. На 27 септември бе поредната сбирка на Групата за взаимопомощ, която премина под мотото „На чаша чай с осиновителите”. По време на срещата бе изработен символа на осиновяването, каза Росен Аврамов. Той отбеляза, че групата за взаимопомощ функционира към Център за обществена подкрепа и се събира периодично. По време на срещите осиновители и кандидати споделят и обсъждат със специалисти и помежду си трудности и успехи .

Националната информационна седмица за осиновяването в Разград ще завърши с пикник на открито с родители и деца. Той ще се проведе на първи октомври. Осиновители и техните деца ще се забавляват заедно с игри на открито и много приключения.

Центърът за обществена подкрепа към Сдружение „Жанета” работи по темата на осиновяването вече осем години. В Центъра от 2011 г. се провеждат обучения на всички кандидат осиновители от Област Разград, като такива до момента са преминали 43 семейства. Специалистите от Центъра подкрепят кандидат осиновители и родители с услуги, спомагащи подготовка и адаптация на детето и семейството в началния етап на съжителството, адаптация на детето в детската градина и училище, трудности в поведението в различните възрасти, съобщаване на детето информация за осиновяването. Специалистите посредничат при контактите и осиновяването на деца от приемни семейства. През годините над 20 деца и семейства са получили подкрепа от екипа на центъра.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама