ВКС насрочи за утре наказателното дело срещу бившия кмет на Исперих Бейсим Басри Шукри

17:01, 28 сеп 16 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният касационен съд насрочи за утре наказателното дело срещу бившия кмет на Исперих Бейсам Басри Шукри, съобщават от съдебната институция.

Делото във ВКС е образувано по жалби на защитниците на подсъдимия Бейсим Шукри. С присъда от първи април 2014 г. на Разградския окръжен съд Шукри е признат за невиновен в това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Исперих, е извършил опит за убийство на длъжностно лице при изпълнение на службата му – шофьор на охранително звено при „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП Габрово (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 1 и 2 от Наказателния кодекс (НК).

Със същата присъда е признат за виновен в това, че употребил заплашване, като произвел четири изстрела към ловни надзиратели и шофьор на охранително звено, действащи като органи на власт, с цел да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер (престъпление по чл. 269, ал. 1 от НК), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, изпълнението на което е отложено за срок от четири години.

С решение от 15 декември 2014 г. Варненският апелативен съд отменя изцяло присъдата. При новото разглеждане на делото от Разградския окръжен съд с присъда от 30 юни 2015 г. подсъдимият е признат за невиновен по обвинението за опит за убийство. Той е признат за виновен в това, че произвел четири изстрела към ловни надзиратели и шофьор на охранително звено, действащи като органи на власт, като по този начин противозаконно им попречил да изпълнят задълженията си по залавянето му като нарушител и бракониер (престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на две години, изпълнението на което е отложено за срок от пет години.

С присъда от 18 март 2016 г. Варненският апелативен съд отменя частично присъдата на Разградския окръжен съд, като признава подсъдимия Шукри за виновен в това, че е извършил опит за убийство на длъжностно лице при изпълнение на службата му (престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 1 от НК), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от пет години.

Със същата присъда е признат за виновен за това, че е употребил заплашване – произвел четири изстрела, с цел да принуди орган на власт – ловни надзиратели и шофьор на охранително звено, да пропуснат нещо по служба – да осуети задължението им по залавянето му като нарушител и бракониер (престъпление по чл. 269, ал. 1 от НК), за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на три години и шест месеца.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия Бейсим Шукри е определено да изтърпи най-тежкото от двете наказания – пет години „лишаване от свобода“, се посочва в съобщението на ВКС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама