Капанският ансамбъл в Разград отбеляза с блестящ концерт-спектакъл 50-годишнината си

07:24, 01 окт 16 / Култура 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С блестящ концерт-спектакъл Капанският ансамбъл в Разград отбеляза своя половин вековен юбилей. Близо три часа танцьори, певци и музиканти се раздадоха вдъхновено и до край в своето творчество по повод 50-годишния юбилей от създаването на ансамбъла. А стотиците зрители в препълнената зала на Общинския културен център бурно и заслужено аплодираха артистите.

Концертът под мотото „50 години отдаденост – алманах на капанците” бе в две части, като първата бе изградена от емблематични за състава произведения – само капански, фолклорни, без стилизация и модернизация. След антракта артистите от ансамъбла представиха обновения музикално-танцов спектакъл „Кино на село“. На финала зрителите видяха новата композиция в репортоара на Капанския ансамбъл „Станиното лице на лимон мерише“, в която танцьорите бяха с най-новия тракийски костюм в гардероба на състава. След финалния танц на сцената танцуваха ветераните на ансамбъла.

 Гости на спектакъла бяха главните художествени ръководители и хореографи на фолклорни ансамбли, автори на музика и танци в репертоара на Капанския ансамбъл през годините, културни дейци, приятели и др.

Поздрав към танцьорите, певците и музикантите от ансамбъла поднесе кметът на Разград д-р Валентин Василев. „Вече 50 години Капанският ансамбъл се справя блестящо с ролята си да съхранява и предава на младото поколение богатото фолклорно творчество и печели любовта на публиката, а многобройните награди са доказателство за това”, каза в поздравлението си той. Д-р Василев подчерта, че фолклорът ще го има благодарение на хора като тях, които истински го обичат и за които той е станал част от живота. Той благодари на творците, че ги има, благодари и за усилията, волята, неуморния труд и любов, които са вложили в мисията си. Кметът подари на ансамбъла лаптоп за административната работа на колектива.

Още една приятна изненада поднесе д-р Василев, като връчи на Капанския ансамбъл наградата на Министерството на културата - Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на България, подписана от министър Вежди Рашидов.

Поздравително слово към ансамбъла отправи и зам.-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Любчо Василев. Той отбеляза, че разградската общественост има едно изключително богатство в лицето на Капанския ансамбъл. Василев подчерта, че разградският ансамбъл е един от малкото ансамбли в страната, които през времето на прехода не е боледувал, а е останал в изключително добро художествено здраве.

Любчо Василев също връчи награди. Със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България бяха удостоени танцьорката Цветелина Митева и музикантът Димитър Димитров. Златна лира бе връчена на певиците Силвия Симеонова и Теодора Дамянова, танцьорката Цветелина Дечева и музиканта Станчо Станчев.

Кристално огърлие - най-високото отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци, получи директорът и главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл Румян Занев. „Майстор от висок калибър, легендарен хореограф, неспокоен дух, търсещ и винаги намиращ доброто, красивото и автентичното, човек, който с изкуството си кара сърцата ни да бият по-учестено”, с тези думи на благодарност се обърна към Занев заместник-председателят на Съюза Любчо Василев.

Юбилярите получиха много цветя и поздравителни адреси от различни хора и институции, с пожелания да продължават да вдъхновяват и възпитават чрез изкуството си българския дух в знак на почит към предците ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама