Приключиха археологическите проучвания в кубратското село Каменово

07:18, 03 окт 16 / Култура 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключиха тазгодишните археологически проучванияв кубратското село Каменово, съобщиха от Регионалния исторически музей в Разград. За втора година екип в състав доц. д-р Явор Бояджиев от НАИМ при БАН и археолозите Дилен Дилов от РИМ – Разград и Димитър Чернаков от РИМ – Русе проучват кремъчна работилница и некропол, открити в двора на закритото училище. В разкопките участва и художникът Дончо Караколев от Русе, както и работници от село Каменово.

Разкопките бяха на два етапа. През първия, който беше през юни археолозите работиха благодарение на средства, отпуснати от Регионалния исторически музей в Разград. Тогава те разкриха гроб на воин (или жрец) с каменна брадва поставена в ръцете му.

Есенната фаза на разкопките се проведе в периода от 15 до 28 септември и бе финансирана от Министерството на културата. Резултатите от археологическите проучвания през септември потвърждават, че е имало манифактурно производство в праисторическата работилница за кремъчни сечива отпреди 6500 години. За да се докаже това, сондажите са били разделени на малки участъци от по 1 кв. м. В различните квадрати са намерени различно количество отцепи с различни размери – от най-големи отломъци от първична обработка на кремъчните ядра до миниатюрни люспи 1 – 2 мм от заключителната фаза на обработката на едно сечиво – заточване, или ретуш. Това означава, че оръдията на труда не са били изработвани от майстор, който да оформя сечивото отначало докрай, а е имало манифактурно производство с ясно разпределение на задачите по производството. Един работник е отцепвал ядрата, на друго място остриетата са били оформяни, на трето – заточвани, посочват археолозите.

Втората хипотеза на ръководителя на разкопките доц. Бояджиев, че каменовските оръдия на труда са били произвеждани основно за продажба и износ е потвърдена от факта, че в кремъчната работилница не се откриват готови сечива в завършен вид, а само отпадъчни продукти от производството им - хиляди отломки от дебитажа и кремъчни ядра.



Най-интересната находка, която не е отпадъчен материал, е цяло снопче „супер пластини” отцепени от едно-единствено ядро, информират още от музея. Тези пластини са били подготвени за остриета на ножове. 23-те остриетата са с размери над 20 см. В научните среди е прието кремъчните пластини над 20 см да се наричат „супер пластини”. Колективната находка е интересна с това, че остриетата са от едно ядро и са прибрани заедно като сноп. Открити са под едно от най-големите кремъчни струпвания на работилницата.

Под този слой на малка дълбочина до 40 см в льоса се оказва, че са погребенията. През този сезон са открити общо четири гроба на 6500 години. Освен гроба на воина жрец през юни, сега през септември са открити три детски гроба.



Открита е и глинена фигурка на женски торс с разперени ръце, която е втората подобна, откак в Каменово се провеждат археологически проучвания от 2015 г., допълват от Регионалния исторически музей в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама