Кампания за профилактични прегледи за рак на млечната жлеза организират в Разград

18:26, 04 окт 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разград започва кампания за профилактични прегледи за рак на гърдата. Проявата се организира за 13 пореден път от Федерацията на жените съвместно с  Диагностично-консултативен център 1, съобщиха  днес председателят на женската организация Любка Стоянова и директорът на ДКЦ  д-р Николай Денев.

Записванията за прегледите започват от утре. Те ще се извършват всеки делничен ден от 10 до 13, а в събота от 10 до 12 часа във фоайето на казиното в сградата на бившето кино „Димитър Благоев”, входът е от към улица „Искър”. Записвания ще могат да се правят и в дните на прегледите. Самите прегледи са насрочени за 27, 28 и 29 октомври. Те ще се проведат в кабинети 24 и 26 на третия етаж  в ДКЦ и ще бъдат съпроводени с ехографски изследвания. Прегледите ще бъдат извършени от специалисти от ДКЦ „Св. Екатерина” - Варна. Цената им остава непроменена- 10 лева, посочи Стоянова. Както всяка година за служителите на фирмите „Млин” и „Дружба” прегледите ще бъдат на място в предприятията.

Д-р Денев припомни, че ракът на млечната жлеза е най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените. Той подчерта, че ранното диагностициране е от съществено значение за изхода от заболяването, като в 80 процента от случаите трайно се удължава живота на пациентките.

Денев добави, че всяка година между 450 и 650 пациентки преминават профилактичните прегледи, организирани от Федерацията на жените. Според него тази устойчивост на броя на включилите се в кампаниите говори добре за самосъзнанието на пациентките.

През миналата година прегледи са преминали 548 жени. Установен е един карцином, 56 мастопатии, 16 фиброаденоми, преглед са преминали  и три жени с мастектомии (отстранени млечни жлези).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама