Започна набирането на творби за петия ученически журналистически конкурс "Григор Попов" в Разград

16:55, 05 окт 16 / Култура 25 1276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна набирането на творби за петия национален ученически журналистически конкурс "Григор Попов" в Разград. Конкурсът, който носи името на видния общественик и разградски журналист се организира от Центъра за ученическо техническо и научно творчество с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Регионалното управление на образованието и община Разград, съобщи директорът на Центъра Цветанка Русева.

Основната му тема и тази година е „Светът под лупа“ (теми по избор). Целите на конкурса са популяризиране личността на Григор Попов, провокиране на участниците да наблюдават света около себе си, да пишат по всички теми и проблеми, които ги вълнуват, повишаване интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност и популяризиране на добрите новини. 

Той е в три раздела - публицистични материали за вестник, ученически вестници и радиожурналистика. Жанровете са: интервю, публицистична статия, очерк, репортаж и др. В конкурса могат да се включат ученици от пети до XII клас в две възрастови групи.

Срокът за изпращане на творбите е до 31 януари. Те могат да се предадат лично или да се изпратят по пощата на адрес: гр. Разград, ул."Трапезица" номер 1, Център за ученическо техническо и научно творчество или на e-mail: [email protected] . Към всяка творба трябва да бъдат посочени трите имена на участника, училище или извънучилищно звено, клас, телефон, e-mail и ръководител.

Получените материали ще бъдат класирани от компетентно жури. Критериите за оценка са умение на участниците да откриват новината и да я отразяват в медийното пространство; умение за селекция на събитията при създаването на журналистически текстове; умения за употреба на журналистически изразни средства в съответния раздел и жанр и единство между композиционно оформление и съдържание на творбата, свързано със спецификата на избрания жанр.

За участие в миналогодишното издание на конкурса бяха изпратени 210 творби на индивидуални участници и 43 колективни творби от автори от 30 населени места. Награди получиха близо 60 момичета и момчета от цялата страна в различните възрастови групи и жанрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама