65 души от област Разград са включени в националния скрининг за онкологични заболявания

18:16, 06 окт 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
65 души от област Разград са включени в националния скрининг за онкологични заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Безплатните скринингови прегледи и изследвания за три вида онкологични  заболявания се организират от Министерството на здравеопазването. Те са в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 г.-2020 г. на база пилотния модел от проект „Спри и се прегледай“ през 2013 г. и 2014 г.

За рак на дебелото и право черво ще бъдат прегледани 30 души от област Разград, също толкова жени са включени за скринингов преглед и изследване на млечната жлеза, а пет жителки на региона ще преминат безплатни прегледи и изследавния за рак на маточната шийка.  Включените в скрининга са избрани на случаен принцип от здравното министерство. 

Прегледите за рак на млечната жлеза ще се извършват в „ДКЦ I- Разград “, а за рак на маточната шийка и  за рак на дебелото  черво и ректума в Медицински център „Д-р Велкови".

Поканите за безплатните скринингови прегледи на всички 65 жители на Разградска област са изпратени на адресите, като крайният срок за явяване е до 30 ноември. Прегледите ще се проведат след предварително записан час и задължително представяне на поканата, която съдържа специален идентификационен код.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама