За пет години в област Разград са поставени силанти на 1759 деца

07:35, 08 окт 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 2011 до 2015 година, в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца, в област Разград са били силанизирани общо 5658 зъбки на 1759 деца. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Лекарите по дентална медицина след проведени контролни прегледи върху силанизираните зъбки, констатират надеждна и ефективна защита срещу кариес.   Препоръките са насочени към по-голяма активност от родителите, с оглед подобряване денталното здраве на децата им.

Предназначението на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите, а децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата.

Реализираният широк обществен отзвук и позитивен ефект върху състоянието на оралното здраве на децата, подобряване на орално-хигиенните им умения и нивото на информираност на населението, относно профилактика на оралните заболявания са част от предпоставките за продължаване на Националната програма, отбелязват от здравното ведомство.

През тази година кампанията по по поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години ще продължи до 20 ноември. Основни изпълнители на Програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по образование и общински администрации. Регионален координотор на Програмата за Разградска област е д-р Теменуга Ангелова - лекар по дентална медицина.

Усилията на специалистите са насочени към повишаване нивото на информираност на децата и техните родители за необходимостта от профилактиката на оралните заболявания; продължаване на здравното обучение и възпитание на децата, учениците, родителите и учителите на правилата за опазване на оралното здраве - правилна устна хигиена, флуорна профилактика, здравословно и балансирано хранене и контрол на въглехидратното хранене, редовно посещение при лекаря по дентална медицина и др.; намаляване разпространението на зъбния кариес, чрез продължаване на кампаниите за профилактично прилагане на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години и др.

Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи в организма, посочват здравните специалисти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама