Най-много безработни се борят за едно работно място в област Разград

07:01, 17 окт 16 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много безработни се борят за едно работно място в област Разград – по 51 души, а най-малко в Кърджали – по 8, а във Велико Търново и столицата – по 9. Това показва изследването „Свободни работни места: къде, колко и за каква заплата“ на Института за пазарна икономика.

Според последните официални данни на Агенцията по заетостта регистрираните безработни в страната към август възлизат на 261 525 души. Средно за страната за едно свободно работно място се борят 16 души. В Северна България съотношението на търсещи работа и свободни работни места е 21 към 1, а в Южна България – 13 към 1. В комбинация с по-ниската заетост в много от областите в северната част на страната и високата безработица там, намирането на работа остава сериозно предизвикателство, отбелязват от ИПИ.

Прегледът на отворените данни на Агенцията по заетостта показва, че общо за цялата страна в бюрата по труда  има обявени 16 343 свободни работни места. В област Разград броят на свободните позиции е 140.

Изследването на ИПИ показва, че средната месечна заплата по свободните работни места в страната, за които има информация за предлаганото възнаграждение и продължителността на работното време, е 647 лв. Това е чувствително по-ниско от средната брутна заплата за страната според НСИ – 936 лв. по последни данни от м. юни 2016 г. Според данните от изследването средната заплата за 8-часов работен ден по свободните работни места в община Разград е 492 лв., в Исперих - 600 лв., а в Кубрат - 726 лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама