„Зорба гъркът” идва в стария театър в Разград с 3D ефекти и впечатляваща актьорска игра

07:29, 19 окт 16 / Култура 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спектакълът „Зорба Гъркът“ ще гостува в Разград на 20 октомври, четвъртък, от 19 часа в стария театър. Пиесата съчетава впечатляваща актьорска игра със съвременни изразни средства като 3D ефекти и мултимедия. Представят я театър „Българан” Варна и Драматичен театър „Йордан Йовков” Добрич, съобщават от НЧ „Развитие-1869”.

„Зобра Гъркът“ е един спектакъл по безсмъртния роман на великия гръцки писател Никос Казандзакис и едноименния култов филм.

В главната роля е популярният актьор Красимир Ранков, а режисьор е Стефан Спасов. В ролите ще се превъплътят още Стефан Спасов, Мария Гинкова, Татяна Христова, Красимир Демиров, Георги Калчев, Мария Генова, Владимир Трендафилов, Пламен Маринов, Стефанс Сърчаджиев, Любов Николова и Валентин Андреев – Рафе.

Според театралната критика Ранков успява да се срасне с образа си, изграждайки го по толкова убедителен начин, че дава основания за оценки като тази, че е роден за ролята. Трудно е да се каже дали някой ден ликът му няма да се появи върху новите издания на романа, както това се е случило в много страни на света с превъплатилия се блестящо в образа на Зорба Антъни Куин. 

Спектакълът трудно може да бъде определен жанрово, защото е модерен, без да къса връзката с класическото звучене на текста, в който е разказано житието на един разпътен светия, на един „възхитителен лакомник, пияч, як работник, женкар и скитник. Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си“, както сам Казандзакис определя своя герой. Всъщност прототип на легендарния персонаж е съвсем реален човек, с когото писателя добре се е познавал. Творецът признава, че той го е научил да обича живота и да не се бои от смъртта. 

Билети се продават на касата в стария театър и в администрацията на НЧ „Развитие-1869”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама