Зачестяват случаите на домашно насилие в Разградско

15:35, 19 окт 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зачестяват случаите на домашно насилие в Разградско. Само за месец, в периода от 10 септември до 15 октомври са регистрирани девет жертви на домашно насилие от региона. От 10 декември м.г. досега пък са вписани 57 жертви на домашно насилие, от които две деца, както и 16 извършители. Това отчетоха днес от Центъра на неправителствените организации в Разград на среща с представители на съда, прокуратурата, полицията, Дирекция „Социално подпомагане”, МКБППМН и местните власти. Дискусията бе част от проект „Домашно насилие – проблемът на цял един род!”, който ЦНПО в Разград реализира в периода декември 2015 г. – декември 2016 г.

Председателят на Центъра Георги Милков коментира, че една от основните дейности по проекта в момента е осъществяване на мобилен екип в седемте общини в област Разград. Той подчерта, че се наблюдава висок ръст на регистрираните случаи от община Разград и Исперих. Жертви на домашно насилие и от малките населени места търсят експертно консултиране, което е установено от екипа на Консултативния център при осъществяване на мобилните приемни.

По думите на Милков предимствата на мобилните приемни са, че чрез тях се увеличава достъпа до услугите на Консултативния център, засилват се междуинституционалните връзки, създава се ритмичност в приложението на Възстановителната програма за жертви и Специализираната програма за извършители.

Мобилните приемни са и възможност, чрез която нуждаещите се получават експертна помощ, дори и в отдалечените от областния център населени места, обясниха специалистите от центъра. Те коментираха, че хората се притесняват да говорят открито за своя проблем. „В малките населени места всеки познава другия, всеки знае за проблема на другия, но на потърпевшия е най-трудно да признае унижението публично. Чрез мобилните приемни ние предоставяме възможност на извършителите да изпълнят своето съдебно решение”, заяви още Милков.

Той добави, че основните причини за домашното насилие са алкохолна зависимост, ревност и/или имотна облага, като ревността става често срещана причина за домашно насилие, сред семейни двойки с дълги години съжителство. Според специалистите домашното насилие в малките населени места е все по-често срещан проблем. Експертите считат, че е налице висока толерантност към домашното насилие вследствие на съхранената все още патриархална структура на семейството.

Освен в Разград, срещи на тема „Домашно насилие в малките населени места”, организирани от Центъра на НПО в Разград, са проведени и в други общини в региона.

Участниците в срещата в Исперих са обсъдили възможностите да бъде открит кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик с общинския център.

Заместник-районният прокурор на града Валентин Цанев е отбелязал, че големият брой случаи в Исперих и Самуил не е критерий за повишаване на домашното насилие, а е белег, че хората познават закона и знаят към кой да се обърнат за подкрепа.

Учител в град Завет е оценил като необходима стъпка жертвата да подаде заявление в Дирекция „Социално подпомагане”, с което да декларира своята уязвимост и се регистрира. Директорът на ОУ „Христо Ботев” в Исперих Емилия Петкова пък е отбелязала, че е важно законът да защити жертвата на домашно насилие, дори ако в последствие тя се откаже от подадената молба”.

 „Проблемът с домашното насилие е сериозен и затова всеки случай трябва да се разглежда детайлно, дори да има повторяемост. Необходима е еволюция и просвещение за промяна на нагласите”, е споделила съдия Диана Петрова-Енева от Районен съд – Кубрат. От своя страна Районният прокурор на Кубрат Анелия Неделчева е призовала да се работи паралелно с жертви и извършители с психолог, за промяна на отношенията им и за промяна на обществените нагласи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама