Ученици и учители от разградското ОУ „И.С.Тургенев” бяха на форум в Полша по международен проект

17:47, 19 окт 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици и учители от ОУ ”Иван Сергеевич Тургенев” в Разград посетиха град Бялисток, Полша, за да участват в работна среща по международен проект по програма Еразъм К+. Срещата бе първата от поредицата, които ще се провеждат през следващите две години по проекта, съобщи директорът на учебното заведение Милена Орешкова.

След подписването на договора, ОУ ”И. С. Тургенев” е финансирано с 20 500 евро за провеждане на дейности по програмата. Една от основните цели на проекта е обмяната на опит с партньорите от Полша- водеща организация, Италия, Испания, Кипър и Турция.

При четиридневното посещение в Полша, учениците и учителите от разградското училище се включили в разнообразни инициативи и мероприятия, организирани от домакините. Най-атрактивна е била визитата в полско училище – училище с добри практики и иновативна визия за развитие на образованието. Впечатляващи били не само добре оборудваните кабинети, богатата материално-техническа база, стройната организация, но и позитивното отношение на учениците, родителите и общността към образователния процес.

На проведеният форум, участниците от Разград установили голямата прилика с образователната система в България и постигнатите резултати след промените в образователната им система, които предстоят да се случат и при нас с влизането на ЗПУО от тази учебна година.

Те представили училището и град Разград пред полските ученици и колегите от партниращите държави със специфичната самобитност и забележителности на региона - археологическия музей Абритус, капанския фолклор чрез НЧ ”Напредък” и постиженията на футболен клуб „Лудогорец”, както и съвместната им дейност с учениците от учебното заведение. От ръководството на училището благодарят за съдействието на Иван Иванов, Илонка Неделчева и Ангел Петричев, които се отзовали с необходимите материали за представянето им и изработването на талисман на училището, който ще обиколи и останалите държави.

На работната среща са били маркирани възможностите на разградското училище да участва активно в дейностите по програмата, както и да бъде домакин на най-голямата част от инициативите. Учителите се похвалили с добрата материално-техническа база, иновативните практики прилагани в училището, сформирания амбициозен и ефективен млад педагогически екип и постиженията на учениците.

„Изводите ни са, че ОУ ”И.С.Тургенев” в Разград има потенциал да съпоставя дейността си и резултатите от провеждания образователно-възпитателен  процес с европейските тенденции”, сподели директорът на учебното заведение Милена Орешкова. Според нея водещ принцип за реални резултати и развитие на едно училище е поставянето на личностните потребности и уникалност на всяко дете в учебната среда. „Това е необходимият опит за надграждане във визията и изпълнение на приоритетите ни за обособяването на ОУ ”И.С.Тургенев” като иновативно училище през 2017 г.”, допълни Орешкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама