Извършени са допълнителни проверки по сигналите за миризми в Разград

12:39, 21 окт 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти на РИОСВ- Русе извършиха две допълнителни проверки- на 19 октомври вечерта и на 20 октомври рано сутринта, с представител на община Разград по сигналите за неприятни миризми в града, съобщават от екоинспекцията.

Допълнителни обходи са извършени в района на точката на заустване на отпадъчни води от пречиствателната станция (ПСОВ) на „Биовет“ АД – клон Разград в река Бели Лом. На място е установено, че  в реката е изтичала вода с жълт цвят и пяна след точката на заустване. Усетена е неприятна миризма на гнилостни процеси с характер на сяроводород. Същата миризма е усетена в района на с. Гецово, на около 400 метра от точката на заустване. По време на проверката вятърът е бил югоизточен, с ниска скорост.

За констатираните нарушения от извършените извънредни проверки на 19 и 20 октомври срещу оператора  „Биовет“ АД са предприети административно-наказателни мерки. Съставени са три акта за нарушение на условие в комплексното разрешително за допуснато разпространение на миризми извън границата на площадката, недобра поддръжка на пречиствателните съоръжения в техническа изправност и некоректно представена информация за контролираните параметри, осигуряващи оптимална работа на ПСОВ.

На оператора са дадени предписания в кратки срокове за предприемане на спешни мерки за отстраняване на нарушенията и недопускане разпространение на неприятни миризми, извън площадката на пречиствателната станция, допълват от екоинспекцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама