Разград се включва в честването на 150-годишнината на първата жп линия в България

16:28, 21 окт 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград се включва в юбилейното честване на 150-годишнината на първата жп линия, по която гара Разград е една от големите спирки, съобщават от общината. Младежкият духов оркестър от Центъра за работа с деца и клуб “Млад възрожденец“ от ОУ “Васил Левски“ са официалните посрещачи на влака с парен локомотив и царски вагон, който ще пристигне на гара Разград в 13.02 ч. по разписание и ще отпътува в 13.12 ч.

По време на 10-минутния престой ще звучи атрактивна музикална програма от репертоара на младите музиканти. Танцьори от Капанския ансамбъл ще посрещнат символично пътниците с традиционна погача и шарена сол. Сред посрещачите ще бъдат служители на Община Разград и Регионалния исторически музей.

Атракционният влак ще измине маршрута на първата железопътна линия в България, Варна-Русе. По време на пътуването юбилейната композиция ще спира на гарите Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Музея на транспорта и съобщенията в Русе. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03.12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III – „Корона експрес”.

Строителството на жп линията започва едновременно както от Русе, така и от Варна. Изграждането приключва със съединяването й в района на гара Каспичан. В тази връзка празникът ще бъде запечатан с откриването на юбилейни плочи във Варна, Каспичан и Русе. В Каспичан влакът ще бъде посрещнат с организирана от общината празнична програма, включваща възстановка на първото пътуване от 07.11.1866 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама