79 са престъпленията против личността, завършили с осъждане през 2015 г. в област Разград

17:22, 24 окт 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 г. престъпленията против личността, завършили с осъждане в страната са 1757, като процентът на условните присъди е близо 40. 79 са престъпленията против личността, завършили с осъждане в област Разград, съобщи днес Златка Йорданова, директор на Център за застъпничество и подкрепа „Зона заКрила” към Института по социални дейности и практики / ИСДП/. Тя, Маргарита Карачорова,психолог в „ЗоназаКрила” и адвокат Диляна Гитева, консултант към Министерството на правосъдието бяха в Разград за участие в семинар на тема "Интегриран подход за справедливо правосъдие”.

Форумът бе в рамките на проект „Правосъдие приятел на детето - обучение на професионалисти за по-добро взаимодействие” и се проведе в конферентната зала на хотел „Лес”. Пред представители на полицията, прокуратурата, съда, лекари, социални работници експертите представиха информация за текущите промени в законодателството, свързани с осигуряването на защита на децата–жертви  на насилие и възрастните със статут на уязвими жертви. Те обясниха как на регионално ниво се подкрепя прилагането на минимални стандарти за защита, за да се гарантират правата, достъпа до услуги и подкрепата на жертвите на тежки престъпления и какво е важно да знаят техните семейства.

Йорданова подчерта, че с проекта се опитват да подкрепят държавата при представянето на изискванията на европейската директива 2012/29/ЕС, на която българското законодателство трябва да отговаря. Целта е съществуващите услуги да се ориентират около жертвите и да им осигурят, според специфичните индивидуални нужди, психологическа, правна, социална и медицинска помощ, коментира Йорданова. Разпитите на жертвата трябва да бъдат сведени до минимум, проведени от подготвен специалист, в щадящо помещение – „синя” стая, броят на хората,  които питат жертвата за едно и също да бъде ограничен чрез записване на разпита и използване на видео записа за целта на производството в различните етапи.

Йорданова посочи, че е крайно време вече в цялата страна да се въведе практиката за изслушване на деца в специализирани помещения, защото тези практики се оказват позитивни с добър ефект върху децата. Тя отбеляза, че за 10-годишния период на съществуване на практиката „синя стая” в София, Шумен, Монтана, Стара Загора и Видин са преминали 204 деца, като 40 от тях са по граждански дела, а 164 - по наказателни. Днес действащите специализирани помещения в страната са 15, но те все още не се използват достатъчно от професионалистите и остават „непознати” за семействата, добави Златка Йорданова. В областите, в които все още няма „синя” стая  има практика на ползване на стаята в съседни съдебни райони. Най-близките такива за област Разград са в Русе и „Зона заКрила” в Шумен. Друга възможност е да се ползват услугите на мобилния екип за разпит на деца  към Института, по заявка на органите, поискали разпитът на дете да се извърши според процедурите за щадящо правосъдие, отбеляза Йорданова.

Тя посочи, че с промените в законодателството „сините” стаи остават само част от ресурса в подкрепата на жертвите – деца и възрастни. Вече над година се предлага от Института като социална услуга, съвместно с УНИЦЕФ-България и общините Шумен и Монтана в центровете за застъпничество и подкрепа за жертви на насилие „Зона заКрила”. Там към практиката за щадящо изслушване се прибавят психическа и терапевтична подкрепа, медицински грижи, правно консултиране и застъпничество, рехабилитация. Всичко това – „под един покрив”, където специалистите работят заедно  в екип, всеки в своята област и роля в интерес на пострадалия.

Споделянето на този опит и превръщането му в национална практика е целта на проведеното днес обучение от  Института по социални дейности и практики, като очакванията са след година тук да бъде сформирана работеща междуинституционална структура за ефективно взаимодействие и координация на областно ниво при случаите на пострадали деца и възрастни от тежки престъпления. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама