В Разград снимат документален филм за известни творци, служили военна служба в местния военен гарнизон

12:59, 28 окт 16 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разград започнаха снимки на документален филм за известни творци, служили военна служба в 19-ти пехотен  и бившия кавалерийски полк в Разград. Продуцент на филма, наречен „К-22“ е Станимир Трифонов, режисьор е Иван Трайков, оператор - Емил Тонев, а автор на музиката на филма - Александър Нушев.

Филмът, чийто първи снимачен ден стартира вчера в лудогорския град ще запознае зрителите с неизвестен досега факт от историята на Разград. В бившето военно поделение в Разград в далечната 1957 г. са служили военната си служба внушителна група от художници, музиканти, актьори и режисьори, които оставят ярки следи в културната история на България. Достойни творци, прославили с творчеството си стойностите на българската духовност и извън пределите на страната.

Сред тях са световно известният джаз музикант, композитор и пианист Милчо Левиев, изтъкнатият диригент проф. Георги Занев, лауреат на 23 международни награди, цигуларят Божидар Анастасов, композиторът и аранжьор Иван Пеев, скулптурите Валентин Старчев, Александър Апостолов и Крум Дамянов, живописецът Филип Седефчев, графика-илюстратор Петър Чуклев, режисьорът акад. Людмил Стайков, актьорите Борис Луканов и т.н. Заедно с тях са „набивали крак“ и други изтъкнати дейци на българската култура, които не са между живите - режисьорите Хачо Бояджиев, Еди Шварц, Николай Люцканов и Виктор Марков, актьорите Любомир Киселички и Асен Кисимов и редица други. 

Филмът ще върне зрителите в началото, в онези трудни времена, когато тези хора са били свързани с една обща съдба през лятото на 1957-ма година в разградския полк, за да останат верни приятели  в живота и в узкуството. Очаква се филмът да е готов до 24 май, като копие от него ще остане в града.

Изложба с черно-бели фотографии от този исторически период, правени в Разград от Александър Сертев е експонирана на „Шипка“ 6 в столицата. Предвидено е изложбата да бъде в Разград за Деня на града – 28 януари, и да остане тук като част от културната памет на Разград и Разградския гарнизон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама