Барелеф с лика на Никола Икономов откриха в едноименното училище в Разград

13:39, 01 ное 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Барелеф с лика на Никола Икономов бе открит днес в двора на еднименното основно училище в Разград. Събитието бе част от проявите, посветени на патронния празник на училището и по повод Деня на народните будители. Барелефът е дело на скулптура Румен Русев – учител по изобразително изкуство в ОУ „Никола Икономов”. Поставен е със спомоществователството на Ралица и Ивайло Любенови – родители на ученик в училището.

Сред гостите на тържеството бяха народният представител Михаил Тодоров, областният управител на Разград Манол Кившанов, кметът д-р Валентин Василев, началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев, общински съветници, представители на културни институции, учители, ученици, родители и граждани.

В приветственото си слово директорът на учебното заведение Виктория Георгиева каза, че всички - учителите, учениците, работещите и обучаващите се в тази сграда с гордост и преклонение произнасят името на Никола Икономов, носят духа на традициите и предизвикателствата на времето. Тя поздрави присъстващите с Деня на будителите, а на преподавателите пожела никога да не гасне възрожденският дух в просветното им дело.

Поздрав към всички по повод на един от най-светлите български празници отправи и кметът д-р Валентин Василев. „Нека и днес не стихва стремежът ни за усъвършенстване и образование, защото така разкриваме пред нас нови хоризонти, които завещаваме на идните поколения”, каза в словото си той.

С възрожденски стихове и песни учениците от основното училище почетоха делото на будителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.  С поднасяне на венци и цветя пред новооткрити барелеф на видния разградски будител официалните гости изразиха своята благодарност към българските просветители.

Още две събития включва културният календар на община Разград за Деня на народните будители - 1 ноември.

В Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ ще се проведе урок по история с Регионалния исторически музей за подготвителните групи от ЦДГ №6.

От 19 часа в залата на Стария театър ще бъде представена оперетата „Една нощ във Венеция“, от Йохан Щраус – син, постановка на Държавна опера Бургас.  С този спектакъл читалищното ръководство и спонсорите  „Амилум България“ ЕАД, „Антибиотик-Разград“ АД и „Сосиете Женерал Експресбанк“, поздравяват всички всички дейци на словото, просвещението и духовността със светлия празник.

По повод празника, поздравителен адрес към жителите на област Разград отправи и областният управител Манол Кившанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама