Осветиха паметната плоча на поетесата Станка Николица и сина й Григор Попов

17:36, 02 ное 16 / Култура 25 918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В гробищния парк на старите градски гробища в Разград днес бе осветена новата надгробна паметна плоча на поетесата Станка Николица Спасо-Еленина и на сина й Григор Попов - виден общественик и журналист. На събитието присъстваха членовете на Инициативния комитет по възстановяване на надгробната плоча, общественици, ученици и граждани. Панихида-помен отслужи архиерейският наместник отец Георги. Кратка поетична програма изнесоха деца от клуб "Слово" към ЦУТНТ с ръководител Веселина Йотова.

На паметната плоча върху предната страна на гранитен пласт са поставени портретите на Станка Николица и нейният син Григор Попов, изписани са и имената на децата й Ружа и Юрдана.

Идеята за възстановяване на монумента в стария гробищен парк възниква миналата година през лятото, когато Веселина Милушева и Димитър Петров – библиотекар и общественик, поставят цветя по собствена инициатива на паметниците на разградските опълченци и просветители. Те срещат Теменуга Иванова, правнучка на Станка Николица и решават да възстановят с нова плоча мястото, където са тленните останки на първата поетеса и нейният син Григор Попов.

За набиране на средства за изграждане на нова паметна плоча е сформиран инициативен комитет, в който са правнучката на Станка Николица Теменуга Иванова, учителката Веселина Милушева, Димитър Петров - библиотекар и общественик, Цветанка Русева - директор на ЦУТНТ и Иво Стоянов, Нели Николова и Виктор Костадинов от РИМ – Разград. Идеята подемат Федерацията на жените, двете училища, носещи имената на Станка и Никола Икономови, Гимназията по автотранспорт и строителство, регионалната библиотека, граждани и др. В инициативата се включва и зам. кмета на Община Разград Галина Георгиева с лично дарение.

Набирането на средства продължава, защото все още не е платена цялата реконструкция, обясни Димитър Петров. На 17 ноември от 18 часа в стария театър ще се проведе благотворителен базар с творби, изработени от Теменуга Иванова, Радка Стоянова, ученици при ЦУТНТ. Със съдействието на ръководството на ОУ „Никола Икономов” ученици ще продължат да поддържат паметника.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама