В РИК-Разград са постъпили четири жалби в изборния ден

22:54, 06 ное 16 / Политика 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

В Районната избирателна комисия (РИК) в Разград са постъпили четири жалби в изборния ден, като всички са оставени без уважение, съобщиха от комисията.

Първата е подадена от общинския ръководител на ГЕРБ в Кубрат Красимир Великов за нерегламентирана агитация в село Беловец. Към жалбата не са приложени доказателства.

След извършена на място проверка и проведени разговори с членове на изборната администрация в селото, с наблюдатели и с хората, описани в жалбата РИК -Разград счита, че не са на лице достатъчно доказателства, за осъществена  неправомерна агитация в изборния ден. При разговор с мъжа, за който се твърдеше, че е извозвал гласоподаватели с личния си автомобил, признал, че в изборния ден е докарал до съответните секции само трима души, тъй като са били трудно подвижни и не е извършвал предизборна агитация.

Без уважение е оставена и жалба от предизборен щаб на ДПС - Исперих, касаеща назначаването за застъпници на хора, които са служители на Общинска администрация и са членове на екип при подбор по НП „Асистенти на хора с увреждания“. След проверка на РИК-Разград е установено, че жалбата е неоснователна, тъй като това не противоречи на Закона. 

Като неоснователна поради липса на доказателства за извършено нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс е отхвърлена и жалба от Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции „Да” в подкрепа на всички въпроси на Националния референдум. Тя е била за това, че в секция не се дават бюлетини за референдума и хората не се информират за възможността да гласуват и за референдум. Бюлетината се давала само ако избирателят изрично поиска бюлетината. В момента на проверката на място от членове на РИК е установено, че всички граждани са гласували и с двете бюлетини, съгласно изискванията на Изборния кодекс.

Районната избирателна комисия е оставила без уважение и жалбата, подадена от Стоян Димитров – преупълномощен представител на ИК за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати в изборите за президент и вицепрезидент. Жалбата е относно липса на организация в СИК на територията на община Разград и в частност СИК 35, 29, 44, 45.При свои посещения в секционните комисии на територията на цялата община Разград и от подадени справки за активност в изборите, РИК Разград е констатирала висока заинтересованост от страна на гласоподавателите по отношение на желанието им да реализират своето право на глас. Това реално затруднява СИК, но същите работят съобразно методическите указания, подадени от ЦИК. До момента в никоя секционно избирателна комисия на територията на общината няма констатации  за „лишаване на голям брой избиратели от правото им да гласуват“, както е посочено в разглежданата жалба.

В деня за размисъл в РИК-Разград е постъпил сигнал от гражданин за несъответствие на имената на гласоподавател и за опит за купуване на глас. Сигналът е пренасочен по компетентност към Областната дирекция на МВР.

Две жалби за предизборна агитация са постъпили в Районната избирателна комисия преди деня за размисъл. И двете са подадени от предизборния щаб на ДПС.

Според едната жалба, заместник-кметът на община Исперих Айджан Бейтула, чрез подчинената си служителка от общинската структура „Чистота“ са упражнявали натиск на работещите по линия на „Социално подпомагане“, че ако не гласуват по „правилния“ начин ще им бъдат спрени социалните помощи и детските надбавки.

След проверка от РИК са установили, че по време на трудовата им дейност не е извършвана предизборна агитация и жалбата е отхвърлена.

 Според другата жалба в селата Голямо Йонково и Веселина са раздавани с цел предизборна агитация религиозни материали, символи и предмети, като върху тях е бил посочен номерът на кандидат-президентска двойка. При проверката на представители на РИК информацията за предизборна агитация не е потвърдена. Според РИК-Разград и тази жалба е неоснователна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама