РЗИ – Разград: Завишените нива на сероводород в атмосферния въздух в града не са опасни за човешкото здраве

14:10, 11 ное 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Установените завишени нива на сероводор в атмосферния въздух в Разград не са опасни за човешкото здраве. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция по повод извънредните измервания на качеството на въздуха в областния град.

Измерванията бяха направени от Мобилна автоматична станция на Изпълнителната агенция на Министерството на околната среда и водите през периода от 25 до 28 октомври. За периода на 72-часовите измервания бяха регистрирани шест превишения на максималната средночасова концентрация на сероводород, в часовия интервал от 17 до 24 часа на 26 октомври.

От здравното ведомство информират, че нормата за сероводород е максимална средночасова, съгласно Наредба № 14, при норма 5 микрограма на кубичен метър на час са отчетени превишения за периода 17-24 часа на 26 октомври,  като най-високата измерена доза е 46 мкгкуб.

Установено е, че концентрациите на сероводород, които предизвикват обонятелен дискомфорд са много по-ниски от тези, които представляват здравен риск,посочват от здравната инспекция. Най-ниското ниво при което се появява неблагоприятен ефект върху организма, а именно дразнене на очите е 15-30 мг на куб. метър. По сериозни увреждание на очите се наблюдават при 70-140 мг на куб. метър. При много високи концентрации – над 400 мг на куб. метър сероводородът може да увреди белия дроб, отбелязват от РЗИ-Разград.

Здравната инспекция е информирала всички лечебни заведения на територията на Разград при пациенти със симптоми, дължащи се на последствия от контакт с повишени концентрации на сероводород, спешно да бъде уведомена за предприемане на действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама