Информационна кампания за вредите от тютюнопушенетo организира РЗИ - Разград

07:40, 17 ное 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна кампания за вредите от тютюнопушенето организира Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Разград. Тя е по повод Международния ден без тютюнопушене - 17 ноември, съобщават от здравната инспекция. 

Кампанията, която ще продължи до 25 ноември включва здравно-образователни обучения с мултимедийни презентации за негативните последствия от тютюнопушенето сред 13-19 годишни ученици отучебните заведения в областта; разпространение на  филмите „Дим“ и „420 алкохол“  сред подрастващите; рекламиране на дигиталната платформа за здравни съвети iCoach сред млади хора; разпространяване на здравно - образователни материали в училища,  детски заведения и други обекти.

В рамките на кампанията ще бъдат популяризирани дейностите на Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене  към  РЗИ – Разград чрез безплатно измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта при пушачи чрез апарат Smoker lyzer; консултиране на пушачи за преодоляване на тютюневата зависимост и предоставяне на печатни информационни материали.

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Инициативата възниква през 1977 г. и принадлежи на Американската общност за борба с рака.

На този ден Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции призовават всеки пушач да се опита да постави началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му, като пасивни пушачи.

По данни на „Национално проучване на факторите на риска за здравето“, проведено от НЦОЗА през 2013-2014 г., 37, 4 % от населението на страната на възраст над 20 г. са активни пушачи. Тютюнопушенето е вредно, както при активни, така и при пасивни пушачи. Употребата на тютюневи изделия води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

Кампанията, организирана от Министерството на здравеопазването тази година ще премине под мотото „Здравословно ний умеем в нашия град да живеем!". То принадлежи на номинирания на първо място през 2016 г. проект на Национален ученически конкурс  „Посланици на здравето”,  реализиран от третокласници от СОУ „Св. Константин – Кирил Философ” в Русе. Темата обхваща здравословния начин на живот, превенцията на поведенческите рискови фактори за здравето, свързани с нездравословно  хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама