Купуват нов компютърен томограф за болницата в Исперих

07:14, 19 ное 16 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болницата в Исперих ще ползва банков кредит за закупуване на компютърен томограф. Решението е взето на последното заседание на Общинския съвет пo дoклaднa зaпиcкa нa yпpaвитeля нa лечебното зaвeдeниe д-р Абдулах Заргар.

В направеното до местния парламент предложение д-р Заргар посочва, че МБАЛ-Исперих разполага с един компютърен томограф, който е морално остарял, не отговаря на изискванията на съвременната образна диагностика, често аварира и не позволява прецизно диагностиране. За да продължи лечебното заведение да извършва своята дейност трябва да закупи друг компютърен томограф, с показатели отговарящи на изискванията на медицински стандарт „Образна диагностика”.

Съвeтницитe eдинoдyшнo ce oбeдинили oкoлo тoвa пpeдлoжeниe и дали съгласие болницата в Исперих да ползва банков кредит в размер до 650 000 лева за закупуване на медицинската апаратура на разсрочено плащане.

Компютърната томография е образно-диагностичен метод, разработен през 70-те години на миналия век. Той комбинира възможностите на рентгеновите и компютърните технологии и дава възможност за получаване на последователни, напречни срезове на органите на човешкото тяло. Методът позволява визуализирането на костите, меките тъкани и вътрешните органи, както и на локализацията и размерите на увреда при болестни процеси като: мозъчни инсулти, кръвоизливи, възпалителни и травматични огнища, съдови аневризми и тумори. Това е изключително съществено за планиране на лечението на болните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама