РЗИ-Разград организира безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

15:05, 21 ное 16 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград организира безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит В и С. Инициативата е по повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, съобщиха от здравното ведомство. 

Желаещите ще могат да проверят своя ХИВ - статус в отдел "Медицински изследвания"  в сградата на здравната инспекция, всеки делничен ден от 8,30 до 15,30 часа. Кампанията ще продължи до 25 ноември.

В рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит утре, от 9,30 до 13 часа в хипермаркет Кауфланд ще бъде разположен мобилен кабинет на РЗИ - Разград за предоставяне на услуги по доброволно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бързи тестове. Изследванията се провеждат с капка кръв от пръста, при спазване принципите за индивидуалност и стерилност, а резултатите се отчитат до 15 минути след пробовземането, уточняват от здравното ведомство.

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит се отбелязва за четвърта поредна година в Европа и в България. Инициативата цели да помогне на повече хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус. Седмицата напомня, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама