Плевенският театър гостува в Разград със спектакъла ''Българите идат''

07:37, 24 ное 16 / Култура 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДКТ "Иван Радоев" - Плевен гостува в Разград с авторския спектакъл на Димо Дешев ''Българите идат'' и подзаглавие "БГ Седянка шоу". Постановката ще се играе днес от 19 часа на сцената на Общинския културен център. Сценографията и костюмите са на Зоя Минева, а консултант за музиката в спектакъла  е  Анелия Дечева.

 Заедно с актьорите Надя Новоселска, Мариета Калъпова, Ива Николова и Георги Ангелов, Дешев за пореден път се опира на текстове от българската класика. Неразделна част от спектакъла са изпълнителите от Северняшкия фолклорен ансамбъл.

 Режисьорът и неговият екип се надяват искрено да докоснат публиката с позабравените думи от Петко Р. Славейков, Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Йордан Радичков, Тома Измирлиев. Ще има и много песни и танци, но те ще бъдат вплетени в спектакъла, без да имат за цел просто да забавляват публиката, а да водят към общия замисъл.

Сюжетът тръгва от комедия на Аристофан. Димо Дешев пренася действието в 2018 година. Древногръцкия писател Аристофан в една от своите комедии разказва как жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете за се завърнат по домовете си.

В днешно време - историята се повтаря. Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС - през 2018 година - ако ще се дава Съюза да го управляват българите - то да се даде на тях, на Българските жени, а не на мъжете.

 „Спектакълът е изследване на народопсихологията и чрез него ще разберем, че това, което сме днес, е това, което сме били винаги“, споделя Дешев и добавя: "Публиката освен че ще се забавлява, трябва и да се замисли, а защо не и да пусне една сълза на една хубава песен". Насладете се на фолклор, песни и танци, представени със средствата на театъра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама