Ученици от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград се срещнаха с наследник на Христо Ботев

13:48, 25 ное 16 25 867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в Разград се срещнаха и разговаряха днес с Боян Ботйов - наследник на Ботевия род и син на Кирил Ботев, брат на Христо Ботев.

В качеството си на председател на Общонародна фондация „Христо Ботев” Боян Ботйов разказа на учениците за дейностите на фондацията по проучването, съхраняването, популяризирането и пропагандирането на делото и идеите на Христо Ботев и неговите четници и сподвижници. Той заяви, че това е второто му гостуване в Разград. През 1999 година Боян Ботйов е бил в лудогорския град за учредяването на клуб „Христо Ботев” към фондацията, на който председател станал настоящият директор на езиковата гимназия Пейчо Георгиев.



Боян Ботйов представи пред учениците и преподавателите им документалния сборник, свързан с живота на Христо Ботев и неговите четници, личното тефтерче на поета и албум на паметниците на Христо Ботев в България и чужбина. В този албум на цяла страница е представен и Разград, в града има три паметника на поета-революционер – в двора на едноименното училище в града, в градския парк и в Художествената галерия.

Ботйов отбеляза, че паметниците на Ботев в страната и в чужбина са около 120. Паметници на Ботев извън България има във Виена, в Будапеща, в Букурещ, в Украйна, в Аржентина, в Скопие и др.

Според правнука на Ботев, великият поет и революционер е един от малкото българи в многовековната ни история, който по съвършен начин съчетава думите с делата. Според него Ботев е подплатил всички поетични, публицистични и журналистически творби с голямото си революционно дело. Любимото стихотворение на Боян Ботйов е баладата „Хаджи Димитър".

Срещата на потомъка на Христо Ботев с възпитаници на разградската езикова гимназия беше част от празничните прояви, посветени на 25 години от преобразуване на гимназията в Езикова. Освен Боян Ботйов, гости в днешния празничен ден на учениците бяха също дългогодишният директор на гимназията Йорданка Господинова, проф. Пламен Радев, писателката Деница Дилова, поетите Дулинко Дулев и Пламен Панчев, бившите възпитаници на училището Александър Евгениев, Илиян Марков, адвокат Стоян Димитров и Митко Ханчев. Празничните прояви ще приключат с тържествен концерт от ученици на гимназията, който ще се състои от 18 часа в салона на читалище „Развитие”.  На тържеството директорът на гимназията Пейчо Георгиев ще връчи почетното отличие „Екзарх Йосиф“ на нотариуса Роска Иванова. Наградата си тя ще получи заради дългогодишната си благотворителна дейност в полза на учениците от Профилираната гимназия за изучаване на чужди езици. През последните осем години тя осигурява стипендии за ученици от гимназията, които са сираци и полусираци.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама