До края на март ще се приемат творби за Националната изложба „Лудогорие 2017“

07:33, 28 ное 16 / Култура 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на март ще се приемат творби за седмото издание на Националната изложба „Лудогорие 2017“.  Организатори на събитието са община Разград, Художествената галерия, Съюза на българските художници, със съдействието на Министерството на културата. Националната изложба се провежда под патронажа на кмета на общината, съобщиха организаторите.

Право на участие имат художници от страната и чужбина. Всеки автор може да участва с до три творби в категориите „Живопис“, „Скулптура“ и с до пет произведения в раздел „Графика“. Творците имат право да се състезават в трите категории, като за всяка от тях се заплаща отделно такса за участие. Представените творби трябва да са авторски, собственост на художника и да са създадени в предходните пет години.

Най-добрите творби ще бъдат определени до 10 април от жури от български художници и изкуствоведи, избрано от Управителния съвет на Съюза на българските художници. Откриването на изложбата и обявяването на победителите ще се състои на 23 май.

Най-добрите автори в категориите „Живопис“ и „Скулптура“ ще получат награди в размер на 2 000 лева, а за автора на отличената графична творба е предвидена награда от 1 000 лева. Новият момент е присъждането на награда за чуждестранен художник, чиито носител също ще получи премия от 1 000 лева. Ще бъдат връчени и награди на Министерството на културата, на СБХ – София и за нетрадиционни форми. Наградените автори ще получат почетен диплом и плакет.

Според регламента отличените творби ще останат във фонда на галерията, а културният институт ще издаде каталог с всички произведения, за да популяризира съвременните образци в изобразителното и пластичното изкуство.

За първи път Националната изложба „Лудогорие“ в Разград се провежда през 1971 година по инициатива на художниците Ради Неделчев, Васил Карадимов и Веселин Парушев. Форумът се организира на всеки четири години, но през 1983 година традицията се прекъсва, заради липса на финансови средства. Културното събитие се възстановява след 30 години през 2013 година, когато се провежда петото издание на изложба „Лудогорие“. Сега форумът се организира на всеки две години и цели да запознае ценителите на изкуството, жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранното изкуство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама