Община Разград спечели дело за обществена поръчка за охрана

15:17, 01 дек 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград спечели дело по жалба  срещу решение за определяне на изпълнител на  охрана на общински имоти, съобщи днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев. Той обясни, че на 4 декември 2015г. е била открита процедура за възлагане на обществена поръчка за охрана на обекти общинска собственост на територията на Община Разград, по три обособени позиции.

Първата е за физическа охрана на общински имоти и намиращите се в тях сгради, съоръжения движимо имущество, втората за охрана със сигнално – охранителна техника (СОТ) и паник-бутони, на обекти общинска собственост на територията на Община Разград и третата за охрана на Бизнес зона „Перистър“, чрез съществуваща система за видеонаблюдение и реакция с патрул при регистриране на сигнал, и охрана на административната сграда, чрез съществуваща сигнално – охранителна техника. След приключване работата на комисията е издадено Решение на кмета, с което са класирани участниците, като по обособени позиции № 2 и № 3 е определен изпълнител - ДЗЗД „СОД-ЕНИГМА“ гр.Разград, с когото са сключени договори.

На 9 май в деловодството на Община Разград е постъпила жалба от „Боду” ООД срещу решението за определяне на изпълнител по позиция № 1 „Физическа охрана на общински имоти и намиращите се в тях сгради, съоръжения и движимо имущество“.   Доводите в жалбата са, че то е постановено при допуснато съществено нарушение на административно производствените правила, което е довело и до нарушаване на материалния закон. Наведените доводи се обосновават с твърдението, че предложената минимална работна заплата за един охранител, за един месец труд от участника, определен за изпълнител, е незаконосъобразна, защото в нея не са били включени разходите за възнаграждение за нощен труд, труд полаган в празнични дни и разходи за платен отпуск. Предвид изложеното, жалбоподателят твърди, че предложената от „БГ СОД“ ООД цена не отговаря и не покрива законово определените нормативи за дължимите задължителни разходи за трудово възнаграждение.

КЗК образува производство по преписката, като възложителят изразява становище относно жалбата на „Боду“ ООД. Счита я за неоснователна, като излага съображенията си за това. С Решение от 9 август Комисията за защита на конкуренцията оставя без уважение подадената от „Боду“ ООД жалба, като счита твърденията на жалбоподателя за неоснователни. След направена справка в Закона за бюджета на ДОО за 2016г., Комисията е установила, че минималният осигурителен праг за длъжността охранител е в размер на 420 лв.

В конкретния случай за обектите предмет на поръчката е предвиден полагане на нощен труд. Видно от офертите и двамата участници са включили разходи за полагане на такъв. Предвидени са също така разходи за прослужено време, ДОО, УПФ и здравна осигуровка, които разходи са минимално законно изискуеми и съобразени с действащото законодателство. Поради това, КЗК счита, че офертите и на двамата участници отговарят на законоустановените норми.

На 26 август „Боду“ ООД внасят жалба пред ВАС срещу Решение на КЗК. В касационната жалба се съдържа оплакване за неправилност на решението. Навеждат се доводи, че то е постановено при допуснато съществено нарушение на административно производствените правила, което е довело и до нарушаване на материалния закон.

С Решение от 15 ноември Върховният административен съд оставя в сила Решението на Комисията за защита на конкуренцията, като намира, че и двамата участници са предложили цена, която надвишава минималния осигурителен праг, като в нея са включени и разходи за прослужено време, ДОО, УПФ и здравна осигуровка, поради което комисията на възложителя, според КЗК не е допуснала нарушение на закона. Ценовото предложение е съответно на изискването на възложителя и на действащото законодателство в страната, уреждащо тази материя, поради което правилно КЗК е направила решаващия си правен извод, че решението на възложителя в обжалваната му част е законосъобразно, а жалбата срещу него е неоснователна.  Комисията е спазила изискванията на възложителя, постановеното решение е правилно и следва да бъде потвърдено.

Предвид положителната развръзка на делото за Община Разград, на 30 ноември е сключен договор с „БГ СОД” ООД за  позиция №1 - „Физическа охрана на общински имоти и намиращите се в тях сгради, съоръжения и движимо имущество”, допълни д-р Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама