Областният управител на Разград ще председателства РСР на СЦР през следващите шест месеца на годината

17:00, 07 дек 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Разград Манол Кившанов ще председателсгва Регионалния съвет за развитие на Северен централен район през следващите шест месеца на годината - от първи януари до 30 юни 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Председателството му е предадено в края на провелото се днес тридесет и второ заседание на РСР на СЦР), съвместно с Регионалния координационен комитет към него (РКК) от досегашния председател на съвета и Областен управител на област Русе доц. д-р Стефко Бурджиев.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район е избран д-р Валентин Василев, кмет на Община Разград, представител на общините от област Разград с мандат от 01.01.2017 г. до 30.06.2017 г.

Участие в днешното заседание, свикано и ръководено от доц. д-р Стефко Бурджиев са взели представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра, заместник- областният управител на област Габрово, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, както и представители на академичните среди – висши училища на територията на района, Националния статистически институт и Управляващите органи на оперативните програми.

На заседанието са представени резултатите от Последващата оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие на Република България (НСРР) за периода 2005-2015 г. Документът предоставя информация за степента на постигане на целите и приоритетите за регионално развитие през периода 2005-2015 г.; устойчивостта на постигнатите резултати; общото въздействие от изпълнението на НСРР 2005-2015 г.; оценка на ефективността и ефикасността на използваните финансови ресурси, както и изводи и препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие.

Представител на Националния статистически институт е направил анализ на актуалното демографско състояние на населението в Северен централен район. В тази връзка са обсъдени възможности за формиране на работен екип за анализ на демографските проблеми на територията на района и мерки за преодоляване на негативните тенденции.

Обсъдени са и проблеми, свързани с добива на дървесина и превоза й на територията на Северен централен район, както и мерки за тяхното преодоляване.

Експерт от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е представил  информация относно стартирането на четвъртата процедура за присъждане на европейския Етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет информирали участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Северен централен район, както и за отворените и предстоящи процедури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама