Подкрепете Разград и Исперих в гласуванетоза Годишните награди в туризма за 2016 година

15:11, 09 дек 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна публичното онлайн гласуване за определяне на победителите в категориите на Годишните награди в туризма за 2016. Конкурсът се организира от Министерството на туризма за първа година. Целта му е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации и повишаване на конкурентоспособността, и качеството на туристическата услуга.

Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

Гласуването във всяка една от 16-те категории продължава до 18-и декември, като всеки участник в него може да гласува само по веднъж за своя фаворит в дадена категория. Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември.

Жителите на Лудогорието могат да подкрепят в конкурса няколко забележителности от Разград  и Исперих.

В категорията „Туристическа атракция/обект” са номинирани Археологическият резерват „Абритус” и Тракийската царска гробница край с. Свещари. За тях може да се гласува на http://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/.

Абритус е името на античен град известен от изворите с това, че в покрайнините му в люта битка  с готите е загинал римският император Траян Деций. В момента археологическият резерват е прекрасно благоустроена територия като в паркова среда са разположени лапидариуми и реставрирани археологически обекти. Алеите водят към мощни крепостни стени и кули, а посетителят може да ги разглежда с часове. Една от кулите е достъпна за туристите като от нея се открива гледка към целия античен град и далечна панорама на пътя Русе-Варна. Изградени са приемен център и нов интерактивен музей с атракции. Започвайки от археологическата експозиция, пълна с уникални артефакти посетителят по избран маршрут, посетителят може да се запознае с почти цялата римска култура на едно място.

Тракийска царска гробница при с. Свещари а е забележителен паметник на тракийската архитектура от началото на ІІІ в пр. Хр. Украсата й е в духа на тогавашната елинистическа култура, пречупен през вижданията и вярванията на гетите. Състои се от три отделни помещения – преддверие, централна гробна камера и камера за дарове, всяко помещение е засводено с отделен свод с различен диаметър. Към преддверието води непокрит коридор (дромос). Централната гробна камера впечатлява с оригиналната си украса от десет женски фигури – кариатиди. Изящна рисунка в люнета на свода представя обожествяването на владетеля. Масивна декоративна каменна врата – наискос отделя погребалното ложе на владетеля от погледите на смъртните. Второ, по-скромно ложе било предназначено за любимата съпруга, която следвала покойника и в задгробния живот, а любимите му коне били положени в страничната камера и пред входа на преддверието. В момента наискосът е реставриран и експониран отделно във вътрешното помещение на защитното покритие. Гробницата съществува в комплекс с две по-малки гробници и един цистов гроб от същата епоха, разкрити и защитени с временни покрития. В близост до нея са разкрити и други могили, които все още не са експонирани.

Разград участва и в категорията „Специализиран туризъм” с Панаира на киселото мляко, подкрепа за който може да се изрази тук: http://tourismawards.bg/cat/specializiran-turizm/.

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти е ежегодно културно събитие, което се провежда три последователни дни, през месец юли, в гр. Разград. Стартира през 2002 г. Идеята на събитието е чрез различни форми – представяне на традиционни занаяти, открити сцени, демонстрации, дегустации, забавни състезания, конкурси, изложби, научни презентации  и концерти да се популяризират народните традиции и уникалното за света българско кисело мляко.

Първото издание на „Панаир на киселото мляко“  е проведено през 2002г.  с цел да се популяризират традициите на  местната етнографска група – капанци, за които се смята, че са най-старото българско население, съхранило старата традиция на приготвяне на уникалното по вкус домашно кисело мляко известно още  като Капанско кисело мляко.

Първото издание се провело в рамките на пет дни. В последващи издания на Панаира като участници се включват и представители на други етнографски групи и фолклорни състави, както и международни участници. Засилва се интереса на фирми, предлагащи мляко и млечни продукти, които получават възможност да представят своите продукти.

През годините Панаирът се развива и се обособява и  „Фестивал на народните традиции и художествени занаяти“, в който участват  занаятчии от България и чужбина, които представят различни художествени занаяти- дърворезба, рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, капански сувенири, плетиво, бижутерия, ковано желязо, бижутерия, изработка на кукли в народни носии, кожухарство, абаджийство, иконопис и други.

От днес започва и гласуването в категорията „Изборът на българите”. В нея всеки може да гласува онлайн за своето любимо място между „100-те национални туристически обекта“ и  „50-те малко познати туристическа обекта в България“. Създадена е възможност и потребителите да гласуват със свободен текст за даден обект, ако той не попада в предварително изброените. Всеки от обектите, който събере минимум 10 гласа, автоматично се включва като един от посочените в  платформата и се съревновава на равно с всички останали. Победителят в категорията ще бъде излъчен единствено на база онлайн гласуването.

В тази категория от област  Разград са включени Археологическият резерват „Абритус”, Историческия музей в Исперих, Историко-археологическия музей – Исперих, Демир Баба теке и Тракийски град Хелис – с. Свещари. Забележителностите могат да се подкрепят на този линк: http://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама