Силанти са поставени на 336 деца от област Разград

07:31, 12 дек 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи кампанията по силанизиране на зъбките на децата в Разградска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Тя бе проведена в периода от септември до  ноември и бе в изпълнение на дейностите по Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст.

В рамките на кампанията са силанизирани общо 1090 зъбки на 336 деца. Дейностите по поставяне на силантите са изпълнени от девет лекари по дентална медицина от областта. Това са д-р Теменуга Ангелова, която е и регионален координатор по програмата, д-р Моника Енчева, д-р Галиценка Насалевска и д-р Йорданка Кузманова от Разград. Зъболекарите, работили по програмата в Исперих са Стойка Александрова, д-р Йорданка Йовчева и д-р Артам Адемов, а в Кубрат – д-р Даниела Мичева и д-р Иванка Митева.

 Дейностите по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца ще продължат и през 2017 г., посочват от здравното ведомство. Те  ще бъдат насочени към здравното обучение, възпитание и мотивация на децата, повишаване информираността на населението за необходимостта от профилактиката на оралните заболявания, намаляване на зъбния кариес, чрез поставяне на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 8 години.

Специалистите напомнят, че манипулацията е безплатна за родителите, безболезнена за децата и отнема само няколко минути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама