Актуализираха плана за интеграция на ромите в община Исперих

07:32, 26 дек 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет актуализира Плана за действие на община Исперих за интеграция на ромите 2015 – 2020г. Планът е естествено продължение на същия, който беше със срок на изпълнение 2012 – 2014г. Документът е разработен в съответствие със Стратегията на област Разград за интегриране на ромите 2012 – 2020г., се посочва в докладна записка на зам.-кмета Айджан Бейтула.

През октомври 2015 г., община Исперих се включи в програма ROMACT, в рамките на която с помощта на назначен от Съвета на Европа фасилитатор, е сформирана Местна активна група /МАГ/, в която членуват доброволно активни роми от местната общност. МАГ е направила преглед на общинската програма и е внесла предложения за актуализиране на плана с конкретни мерки и потенциални източници за финансиране.

Мерките предложени от МАГ, отразяват реалните потребности в общността, изпълнението им е реалистично и ще доведе до постигане на позитивно развитие, заявява зам.-кметът на общината. Според нея нуждата от актуализация на Плана за действие на община Исперих за интеграция на ромите 2015 – 2020 г. е и придобитата яснотата по отношение на възможностите за финансиране на дейностите по програмата до края на 2020 г. Източниците на финансиране са съобразени с индикативните графици на Оперативните програми, Програмата за развитие на селските региони и частните донори.

 Към приетия план е направен анализ на ситуацията в общината. По данни от последното преброяване на населението от 2011 година в община Исперих живеят 22 412 души. От тях самоопределилите се лица от ромски произход са 1875. Наблюдава се тенденцията част от хората от ромски произход да се самоопределят като българи, турци или да не дават отговор за тяхната етническа принадлежност. Преобладаващата част от ромското население живее в четири от най-големите населени места на територията на общината – Исперих, Вазово, Китанчево и Подайва. Останалата част от тях живеят в по-малките села. Ромите са заселени компактно, в обособени квартали, но не са отделени от останалата част на населеното място, се посочва в анализа. Според изследването в община Исперих няма етнически конфликти. Ромското население и сериозните проблеми сред него – ниско образователно и културно равнище, висока безработица, недостатъчен жилищен фонд и примитивен бит, налагат особено внимание към това население за интегрирането му към обществото.

Определени са и приоритетите на общинския план за интеграция на ромите, сред които на първо място е образованието. Набелязани мероприятия за по-нататъшни действия има и за останалите приоритети на общинския план за интеграция на ромите – здравеопазване, жилищни условия, заетост, култура и спорт. Сред очакваните резултати от изпълнението на плана са повишено качество на образование на учениците в уязвимо социално- икономическо положение, които се самоопределят като роми, така и за ученици в сходна ситуация;  повишена здравна и екологична култура на учениците и младите хора в кварталите;  намалена безработица сред малцинствата; подобряване на жилищните условия на целевата група; изграждане и узаконяване на нови жилища, зелени площи и детски площадки;  съхранена идентичност на малцинствените общности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама