Близо 21 770 лева е превела екоинспекцията на община Разград

08:01, 14 яну 17 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 21 770 лева е превела през декември Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе на община Разград. Сумата е от наложените глоби и санкции на нарушители на Закона за опазване на околната среда на територията от региона, съобщават от екоинспекцията.

През декември са постъпили общо 11 сигнала, получени нa „зелен телефон“, по електронна поща и на централата на РИОСВ – Русе, като едно от тях е за замърсени с отпадъци терени в село Гецово.

Получени са и две жалби, по които са извършени проверки на място. Едната е за замърсяване на язовир „Липник” в община Разград от млекопреработвателно предприятие, собственост на „Имдо” ООД. Проверката на екоинспекторите не е установила видимо замърсяване на водния обект в участъка около точката на заустване. Установени са бели ивици по брега на язовира, вследствие от замръзване на водата по плитките места. Взети са проби отпадъчни води от предприятието и се очаква получаване и анализ на резултатите от изпитването.

Другата жалба е за обгазяване в село Острово, обшина Завет. От жител на населеното място е получен сигнал за редовно обгазяване на селото от комините на къщите и сградите на кметството, използващи за гориво въглища. Извършена е проверка на място, като е констатирано, че сигналът е неоснователен.

По повод многократни жалби и сигнали за замърсяване на воден обект - сухо дере и общински имоти в землището на село Брестовене, община Завет, причинено от млекопреработвателно предприятие, собственост на „Маклер комерс“ ЕООД, през годината са извършени многократни проверки. Давани са задължителни предписания, които са изпълнени в срок.

Поради повишения обществен интерес и значимостта на проблема, екоинспекцията е организирала работни срещи с други заинтересовани компетентни институции. В резултат на това и с оглед ефективна експлоатация на действащата Локална пречиствателна станция за отпадъчни води,  дружеството е стартирало изграждането на „Анаеробно стъпало с реактор за биогаз към ПСОВ“. В тази връзка през декември е извършена проверка на място, като е установено изграждане на голяма част от съоръженията и помещенията със съответното оборудване.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама