Трима са кандидатите за Окръжен прокурор на Разград

10:35, 14 яну 17 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

 

Трима са кандидатите за позицията административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Разград. Конкурсът бе обявен през декември миналата година, тъй като на 14 февруари изтича мандатът на сегашния административен ръководител Огнян Дамянов, който е на този пост два мандата.

Документи за участие в конкурса е подал зам.- окръжният прокурор Тихомир Тодоров. Той е завършил право във Висшия институт на МВР, работил е като инспектор в РДВР-Разград, в Окръжна следствена служба, от 19 години е прокурор – първо в Районна, след това в Окръжна прокуратура. От 2010 година е заместник окръжен прокурор.

В своята концепция Тодоров е посочил 11 цели и приоритети за подобряване работата на Окръжната прокуратура. Сред тях са постигане на по-висока натовареност на следователите от Окръжния следствен отдел, екипен принцип на работа по делата с фактическа и правна сложност,  задължителност за прилагане на програмата за случайно разпределение на новопостъпилите преписки и дела, както в прокуратурата, така и в следствения отдел и др.

Вторият кандидат за поста окръжен прокурор е Сезгин Османов. Завършил е право в Русенския университет, има близо 12-годишен стаж в прокуратурата. Той също предлага идеи за подобряване на работата в голям брой направления. Като свой първи приоритет  посочва това магистратите да спазват Конституцията на България и Закона за съдебната власт. Според него е необходимо да се работи активно и по проблемите с върнатите дела и оправдателните присъди.  Сред целите му са също максимално използване на принципа на екипност,  взаимодействия с неправителствени организации, провеждане на активна медийна политика и др.

Районният прокурор Любомир Георгиев, който е третият магистрат, подал документи за участие в конкурса изтъква, че желанието му да се кандидатира е обусловено от сравнително големия му професионален стаж и опит и високите професионални и нравствени качества, които счита, че притежава.

Георгиев е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Почти цялата му юридическа кариера е в Районна прокуратура - Разград. От 2010 г. е административен ръководител на Районна прокуратура-Разград.

Той също има набелязани цели за развитието на прокуратурата. Според него е необходимо да се планират и извършват проверки по общия надзор за законност на дейността на органите на местната администрация /кметове,  зам.-кмеотве и др. длъжностни лица/ относно спазване правилата при процедури за възлагане на обществени поръчки. Също и при извършване на финансови ревизии от съответните контролни органи, да се изисква доклада за констатациите, за да се направи преценка за наличието или липсата на данни за извършени стопански престъпления или по служба от съответните длъжностни лица.

Датите, на които ще се проведат събеседванията с допуснатите кандидати за поста ще бъдат определени на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което ще се проведе на 18 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама