РЗИ Разград отбелязва януари като месец на радона

14:37, 14 яну 17 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

 

Януари е обявен за месец на радона, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Разград. От там посочват, че ведомството участва в „Национална програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население”.

В изпълнение на работната програма през 2015 г. РЗИ - Разград извърши проучване, относно нивата на радон във всички детски градини в региона. През 2015 г. и 2016 г. се проведе проучване за концентрациите на радон и в жилищните сгради. На два етапа бяха раздадени по 101 детектора в жилища на територията на област Разград. След едногодишен период за проследяване на нивата на радон, детекторите бяха изпратени в НЦРРЗ- София. Предстои резултатите да бъдат отчетени, отбелязват от здравното ведомство.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха, информират от здравната инспекция. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове, той няма цвят, нито мирис.

През зимата постъпването на радон в жилищата е в пъти по-интензивно в сравнение с лятото. Видът на строителството и начинът на отопление също влияят на нивата на радон в едно жилище. Той е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. Единственият начин да се разбере каква е концентрацията му в жилището е измерването му с детектори.

В световен мащаб технологии за снижаване на нивата на радон в сгради се прилагат от края на 80-те години на миналия век. Масово използваните технологии са предназначени за сгради, в които основният източник на облъчване е теренът под сградата, а основните методи са два - пасивен и активен. При пасивния се нанася изолираща подова замазка или подът се покрива с изолиращо фолио. При активния метод в сградата се прави радонов аспиратор, който „изсмуква" радона от почвения слой под сградата и го изхвърли в атмосферата. У нас прилагането на технологии за снижаване нивата на радон в сгради започна през последните пет години, допълват от РЗИ - Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама