Поставят 300 контейнера за разделно събиране на отпадъци в Разград

14:51, 21 фев 17 25 541 Шрифт:
Автор:

Община Разград и "Екобулпак" АД въвеждат ефективна система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в Разград и в по-големите населени места в общината, съобщи днес на пресконференция кметът д-р Валентин Василев. Той обясни, че такава система в града е въведена през 2005 г. след сключен договор за сътрудничество с Екопак България АД.

Година по-късно обаче договорът е прекратен по инициатива на дружеството, което преценило, че системата не е ефективна и рентабилна за нея, поради изхвърляне на битови отпадъци в контейнерите за разделно събиране.

След прекратяване на договора, общината е провела консултации с останалите лицензирани дружества за оползотворяване на отпадъци от опаковки, като интерес проявила „Екобулпак” АД. Въз основа на това на 20 февруари тази година община Разград и дружеството са сключили пет годишен договор за сътрудничество, който има възможност за удължаване с още пет годишен срок на действие. Д-р Василев обясни, че договорът може да се прекрати по всяко време по инициатива на някоя от страните по нея, след уведомяване с едномесечно писмено предизвестие. 

Според договореностите дружеството ще предостави и разположи 300 броя цветни контейнери в 150 точки по два броя контейнери. Едните са зелени тип „Иглу“ с обем 1400 литра за стъклени опаковки, а другите жълти тип „Ракла“ с обем 1100 литра за хартиени, пластмасови и метални опаковки.

Съдовете ще се събират и обслужват по график, като за зелените е предвидена честота веднъж на три месеца, а за жълтите ежеседмично. Събраните отпадъци от опаковки ще се транспортират до сепарираща инсталация извън територията на община Разград за последваща преработка и рециклиране.

Кметът посочи, че финансирането на дейностите по договора са изцяло за сметка на дружеството. По предварителни данни годишните разходи на дружеството за изпълнение на дейността се очаква да възлизат на 105 000 лева, без разходите за доставка на контейнерите предвидени за първоначалното им разполагане, допълни д-р Василев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама